X

Elveţia nu va mai livra material de război Libanului

Elveţia a decis să nu mai livreze material de război Libanului, atât timp cât Berna nu poate controla destinaţia finală a armelor vândute, a anunţat joi Secretariatul de Stat al Economiei (SECO), transmite AFP, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat, SECO a indicat că 10 puşti de asalt şi 30 de pistoale-mitralieră au fost exportate în 2016 în această ţară, dar că la un control la faţa locului în martie 2018 doar nouă arme au putut fi găsite.

Citește și : SUA vor merge înainte cu planul privind acordarea de ajutor umanitar Venezuelei, asigură Pompeo

Prin intermediul Ambasadei Elveţiei la Beirut, SECO a încercat de mai multe ori să dea de urma a 31 de arme care lipseau, dar fără succes.

Armamentul respectiv era destinat exclusiv unităţilor însărcinate cu protecţia personalităţilor politice, ca, de exemplu, garda prezidenţială libaneză. Destinatarul final s-a angajat să nu cedeze armele unor terţi fără un acord scris al Elveţiei, care era printre altele autorizată să facă verificări la faţa locului.

Citește și : Atentat cu mașină-capcană în apropierea unei baze antijihadiste în estul Siriei; cel puțin 20 de morți

SECO aminteşte că precedentele două inspecţii efectuate în Liban în 2013 şi 2015 s-au derulat fără incidente, dar consideră că, de acum, riscul de transmitere a materialului de război unui destinatar final nedorit a devenit unul ridicat în această ţară.

Tags: BeirutbernaElvetiaLibanrazboiSECO
Categorii: DiasporaSinteze