X

Elveţia restituie autorităţilor din Peru un bun cultural vechi de 2.500 de ani

Un cap din piatră cu greutatea de 200 de kilograme va fi trimis în Peru, unde a fost sculptat în urmă cu 2.500 de ani, după ce a fost confiscat de vameşii elveţieni, informează AFP, potrivit agerpres.

Elveţia a restituit miercuri acest “important bun cultural” provenit din cultura precolumbiană Chavin (1200 î.e.n. – 550 î.e.n.) ambasadorului peruan, a anunţat Oficiul federal al Culturii (OFC) într-un comunicat.

Citeşte şi: Incendiu de proporţii în portul Iskenderun din Turcia – VIDEO – Black News

Sculptura a fost descoperită în 2016 de vameşi atunci când o persoană privată a încercat să o introducă în Elveţia sub forma unui “bun non-cultural”, în timp ce trecea prin vama rutieră Basel/Weil am Rhein, aflată între Elveţia şi Germania.

După ce au examinat documentele aferente şi obiectul în sine, vameşii au ajuns la concluzia că acesta ar putea fi un bun cultural nedeclarat.

O anchetă a demonstrat că era vorba despre unul dintre capetele mari sculptate în piatră – denumite “capete bătute în cuie” – provenite din cultura precolumbiană Chavin, care s-a dezvoltat între 1200 î.e.n. şi 550 î.e.n. într-o vale înaltă din Anzii peruani. Această cultură a precedat cu aproape două milenii imperiul mult mai cunoscut al incaşilor.

Peru este puternic afectat de furturi şi distrugerea siturilor sale arheologice. Obiectele precolumbiene, precum sculptura restituită, figurează în categoriile de bunuri culturale peruane cele mai ameninţate, potrivit OFC.

Elveţia şi Peru sunt ţări care au semnat Convenţia UNESCO din 1970 pentru măsuri privind interzicerea şi împiedicarea importului, exportului şi transferului ilicit de proprietate asupra bunurilor culturale.

Citeşte şi: Moscova cere ambasadei americane să NU se amestece în afacerile interne ale Rusiei – Black News

Pentru a-şi promova cooperarea în acest domeniu, cele două ţări au încheiat un acord bilateral ce vizează importul şi retrocedarea de bunuri culturale, intrat în vigoare în 2016.

În 2007, pentru a contribui la lupta împotriva distrugerii şi a comerţului ilicit cu bunuri culturale, Consiliul internaţional al muzeelor a publicat o “Listă Roşie a antichităţilor peruane în pericol”. Sculpturile precolumbiene din piatră, precum “capetele bătute în cuie”, figurează pe această listă în categoriile de bunuri culturale peruane puternic ameninţate.

Tags: Basel/Weil am RheinChavinConvenţia UNESCOElvetiaOficiul federal al Culturii (OFC)Peru
Categorii: Cultură și MediaȘtirile zilei