Elveția ridică orice restricţie pentru cetăţenii români

Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o conferință de presă comună cu șeful statului elvețian, Alain Berset, că Elveția va renunța, de la sfârșitul lunii mai a anului viitor, la restricțiile impuse piața muncii românilor.

“Sper că sunt în asentimentul domnului președinte Berset dacă divulg o parte din discuția noastră tete-a-tete. În mod natural această chestiune mă interesează foarte mult. Am dorit să știu părerea președintelui elvețian și care a fost motivația revenirii la un contingent și cum e real văzută comunitatea de români din Elveția. Concluzia e foarte bună și pozitivă. Elveția, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la aceste contingente și în condițiile în care mi s-a confirmat că discuțiile sunt pe o notă pozitivă în România în societatea elvețiană, nu rămâne decât să spun că de la sfârșitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricție”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință comună de presă, joi, la Palatul Cotroceni, cu președintele Elveției, Alain Berset, relatează mediafax.


Citeşte şi: Italia nu va face cu UE un schimb de concesii privind bugetul

Iohannis a adăugat că a discutat cu Berset și despre comunitatea de români din Elveția, precizând că în jur de 30.000 de români locuiesc în această țară “care contribuie la dezvoltarea economiei și a societății elvețiene”.

La rândul său, oficialul elvețian a afirmat că după mai 2019 nu va mai fi nicio distincție sau diferență pe piața muncii din Elveția pentru cetățenii români.

“Când România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor. În momentul aderării a trebuie să luăm decizia acordării acestei libere circulații și pentru români, însă era nevoie de un vot popular, iar votul a fost pozitiv. În cadrul dezbaterilor, discuția s-a purtat și pe tema despre modul în care libera circulație să fie pusă în practică, pentru ca tranziția să se facă în mod lin. Astfel, clauzele ne-au permis să avem o trecere în acest sens. În luna mai a anului viitor ajunge la finele acestui proces, după care dată, nu va mai exista nicio diferență și nicio disctincție”, a spus președintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

Guvernul federal din Elveţia a dispus, în 10 mai 2017, activarea unei clauze prevăzute în Acordul cu Uniunea Europeană care prevede introducerea în mod temporar a unor restricţii pe piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii români şi bulgari.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de...

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila Momente de groază, aseară, în Brăila. Un medic...

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri Radu Marian, deputat PAS, a scris că actualul guvern a construit de trei...

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova Un grup farmaceutic german, cunoscut pentru portofoliul său impresionant în oncologie, hematologie, urologie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.