X

Elveţia a testat drone militare pe Înălţimile Golan

Ministerul Apărării al Elveţiei a recunoscut că a trimis angajaţi ai săi să testeze drone de recunoaştere pe un teritoriu controversat din Israel, ceea ce pune în dificultate un stat cunoscut atât pentru neutralitatea sa, cât şi ca mediator în conflictul din Orientul Mijlociu, relatează joi agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Oficiali elveţieni au vizitat o bază aeriană situată în Înălţimile Golan de trei ori, în 2012, 2013 şi 2015, pentru a monitoriza testele aeronavei fără echipaj Hermes 900 de producţie israeliană contractată de Berna pentru dotarea forţelor sale aeriene în schimbul sumei de 265 de milioane de dolari. Vizitele s-au desfăşurat într-un teritoriu pe care Elveţia nu îl recunoaşte ca aparţinând Israelului. Statul evreu a ocupat Înălţimile Golan, regiune siriană strategică, în urma războiului din 1967.

Citeşte şi: Dacă Puigdemont nu se prezintă la tribunal, se va emite un mandat de ARESTARE pe numele lui

După o evaluare internă care a avut loc anul acesta, ministerul elveţian a stabilit că prezenţa personalului său la baza respectivă a venit în contradicţie cu poziţia ţării privind conflictul din Orientul Mijlociu. Vizitele s-au desfăşurat fără ca Ministerul de Externe de la Berna să fie informat, iar după ce s-a aflat de existenţa lor nu au mai avut loc altele, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Apărării.

“Incidentul a fost o eroare de comunicare. Cei care au fost informaţi în legătură cu aceste activităţi nu şi-au dat seama că nu este permisă prezenţa de oficiali elveţieni în locul respectiv şi cei care au ştiut de restricţii nu au fost informaţi în legătură cu acţiunile planificate”, se precizează în comunicat.

Testele avionului Hermes vor continua la o altă bază aeriană din Israel, dronele urmând să intre în serviciul Elveţiei în 2020. 

Tags: bernadronaElvetiaHermes 900Inaltimile Golanisrael
Categorii: Sinteze