Elveţienii vor vota la 17 mai cu privire la acordul cu UE privind libera circulaţie

Publicat:

Elveţienii vor vota la 17 mai cu privire la sfârşitul Acordului asupra liberei circulaţii a persoanelor încheiat cu Uniunea Europeană (UE), cerut de dreapta populară dar respins de guvern, potrivit calendarului electoral fixat miercuri, informează AFP, potrivit agerpres.

Elveţia este condusă printr-un sistem de democraţie semidirectă care permite adoptarea unor texte de lege de către cetăţeni prin consultări populare, denumite iniţiative. Dacă sunt aprobate, ele sunt apoi înscrise în Constituţie.


Citeşte şi: Un avion de pasageri şi-a golit rezervoarele peste o şcoală din Los Angeles – VIDEO

În timpul şedinţei săptămânale, guvernul a fixat pentru 17 mai votul asupra iniţiativei populare “Pentru o imigraţie moderată”, care cere ca “Elveţia să regleze în mod autonom imigraţia străinilor” şi care, dacă va fi acceptată, va duce la rezilierea Acordului asupra liberei circulaţii de persoane între Elveţia şi UE.

În 1992, elveţienii au votat “nu” la intrarea ţării lor în Spaţiul Economic European, rezultat în urma unui acord semnat de statele membre ale Comunităţii Europene, predecesoarea UE, şi ţările membre ale Asociaţiei Europene de Liber-Schimb (AELE).

De atunci, Berna şi Bruxellesul au semnat numeroase acorduri bilaterale, însă relaţiile lor au devenit tensionate după un alt vot popular în februarie 2014, în timpul căruia elveţienii s-au pronunţat în favoarea introducerii de cote anuale de migranţi.

Pentru a nu jigni UE, autorităţile elveţiene au “îmblânzit” în cele din urmă textul de punere în aplicare a iniţiativei. Adoptat în 2016 de Parlamentul Elveţiei, el acordă o preferinţă naţională angajărilor şi stabileşte formalităţi suplimentare pentru angajatorii cu sediul în Elveţia care vor să aducă angajaţi europeni.

Iniţiativa asupra căreia vor vota elveţienii în mai cere ca guvernul elveţian să facă toate demersurile necesare, pe calea negocierii, pentru ca Acordul asupra Liberei Circulaţii a Persoanelor (ALCP) încheiat cu Bruxellesul în 1999 să nu mai fie în vigoare după un an sau, în caz de eşec, să denunţe unilateral acest acord.

Citeşte şi: Trump, FĂRĂ remuşcări: ‘Soleimani trebuia lichidat încă de acum 20 de ani!’

Iniţiativa a fost lansată de membri ai primei forţe politice a ţării, Uniunea Democrată de Centru (UDC, dreapta populară), ale cărei afişe cu sugestii xenofobe provoacă regulat polemici, şi ai organizaţiei Acţiune pentru o Elveţie Independentă şi Neutră (ASIN), un grup de presiune.

Guvernul a respins iniţiativa, estimând că ea ameninţă angajările în Elveţia. Executivul de la Berna a atenţionat de asemenea că, din cauza aşa-zisei “clauze-ghilotină”, o denunţare unilaterală a ALCP ar duce la sfârşitul acordurilor bilaterale cu UE şi riscă să pună sub semnul întrebării şi alte tratate încheiate cu Bruxelles, precum numitele Schengen şi Dublin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.