X

Elysée: Europenii şi aliaţii lor sunt gata să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei

Europenii şi aliaţii lor sunt gata să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a indicat luni Palatul Elysée, după o videoconferinţă care a reunit liderii Franţei, SUA, Marii Britanii, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Poloniei şi României, precum şi reprezentanţi ai UE şi NATO, transmite AFP, potrivit agerpres.  

“Se vor adopta şi alte sancţiuni, este o prioritate” şi ar putea fi adoptate “în următoarele zile” pentru că “urgenţa este să se ridice costul războiului pentru preşedintele Putin”, a indicat preşedinţia franceză, considerând că sancţiunile deja adoptate “dor mai rău decât anticipase preşedintele Putin”.

Citește și: Stoltenberg: NATO este de acord să continue să se coordoneze cu guvernele occidentale în privinţa Ucrainei

Măsurile despre care s-a discutat la această întâlnire vor fi “de o importanţă variată”, precum posibilitatea de a viza noi bănci, alţi oligarhi sau chiar fondul suveran rusesc.

“Sunt rezerve, avem încă mult spaţiu de manevră”, au comentat consilierii administraţiei prezidenţiale franceze, după videoconferinţa la care au participat Emmanuel Macron, Joe Biden, Olaf Scholz, Mario Draghi, Boris Johnson, Justin Trudeau, Andrzej Duda, Fumio Kishida, Klaus Iohannis, Ursula von der Leyen, Charles Michel şi Jens Stoltenberg.

“Toate acestea dăunează intereselor ruseşti şi au un cost pentru economiile europene, dar având în vedere gravitatea a ceea ce face Vladimir Putin, alegerea este clară şi fără echivoc de a creşte costul războiului pentru el”,”astfel încât să îşi dea seama că este exorbitant costul şi să îşi schimbă socoteala”.”Vom adopta sancţiunile necesare pentru acest obiectiv”, a adăugat Palatul Elysée.

Potrivit Parisului, Rusia este deja îngrijorată de scurgerea de capital, iar preşedintele Vladimir Putin nu se aştepta ca sancţiunile să fie atât de dăunătoare”.

Aliaţii percep un “potenţial foarte puternic de escaladare”, inclusiv riscuri pentru civili şi preluarea controlului asupra întregului teritoriu ucrainean de către Rusia.

“Nu este imposibil să vedem o debarcare a forţelor ruseşti în sudul Ucrainei, având motive întemeiate să ne temem că vor fi vizaţi civilii, aşa cum este deja cazul la Kiev”, potrivit Palatului Elysée.

“Europa va trebui să îşi revizuiască perspectivele pentru a învăţa lecţiile unei crize care riscă să separe definitiv Rusia de restul continentului european”, potrivit preşedinţiei franceze.

Cu toate acestea, Franţa rămâne precaută cu privire la posibilitatea aderării Ucrainei la UE.”Trebuie să fim atenţi să nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta”, au avertizat consilierii francezi, referindu-se la dilema care s-ar crea “dacă Ucraina ar fi cucerită de Rusia”.

Pentru Ucraina, dar şi pentru Republica Moldova, Balcani sau chiar Georgia,”răspunsul nu este neapărat apartenenţa la UE, care nu este dotată pentru a se putea extinde fără riscuri. Ceea ce este necesar este să ne consolidăm solidaritatea şi să răspundem aspiraţiilor acestor ţări”, a spus Palatul Elysée.

Referitor la dialogul telefonic pe care anterior preşedintele Emmanuel Macron l-a avut cu omologul rus, preşedinţia franceză a comentat că acesta a fost unul “franc, robust, fără compromisuri”, aşa cum “aliaţii noştri ne încurajează să avem”.

“Avem de-a face cu un lider foarte hotărât, dar şi blocat într-o logică a confruntării (…) Este important să-i spunem că, la fiecare etapă, există opţiuni”, a adăugat preşedinţia franceză, calificând acest dialog ca dificil, dar necesar.

Tags: NATOPalatul ElyseesanctiuniSUAUE
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina