Emilia Lionte, Dana-Cristina Bunea și Răzvan-Horațiu Radu, propunerile României la CPT

Publicat:

Emilia Lionte, Dana-Cristina Bunea și Răzvan-Horațiu Radu sunt propunerile Ministerului Justiției (MJ) pentru funcția de reprezentant al României în cadrul Comitetului european pentru prevenirea torturii și pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT).

Oficiali din cadrul MJ au explicat, pentru MEDIAFAX, că Lionte a fost aleasă în prima jumătate a anului pentru a a face parte din lista cu propuneri ce a va fi transmisă CPT. Pe de altă parte, Bunea și Radu au fost selectați în urma unui interviu susținut vineri în fața unei Comisii întocmite la nivelul MJ.


Citește și : Heinz-Christian Strache, exclus din Partidul Libertăţii din Austria

„În calitate de stat parte la Convenție, România are un reprezentant în cadrul CPT. Potrivit articolului 5, alineatul 1 din Convenție, membrii CPT Membrii Comitetului sunt aleși de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei (CE) cu majoritate absolută de voturi de pe o listă de nume întocmită de către Biroul Adunării Consultative a Consiliului Europei; delegația națională a fiecărei părți în Adunarea Consultativă prezintă trei candidați, dintre care cel puțin doi au cetățenia statului respectiv. Articolul 5, alineatul 3 din Convenție prevede că membrii CPT sunt aleși pentru o perioadă de patru ani și pot fi realeși de două ori”, anunță Ministerul Justiției.

Dana-Cristina Bunea este procuror și a scris mai multe cărți legate de drepturile omului. Emilia Lionte este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Răzvan-Horațiu Radu este magistrat și a fost agent al României la CEDO și la Curtea de Justiție a UE.

Citește și : Greta Thunberg și-a schimbat biografia după criticile lui Trump

Rolul Comitetului este de a efectua vizite la locurile de detenție pentru a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate și, dacă este cazul, de a adresa recomandări statelor, cu scopul de a întări protecția acestor persoane împotriva torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. Activitatea Comitetului are la bază principiile cooperării și confidențialității.

Având în vedere faptul că mandatul actualului reprezentant al României expiră în decembrie 2019, în ianuarie 2019 s-a lansat procedura de selecție a celor trei persoane ce vor fi nominalizate în lista ce urmează a fi înaintată către CE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.