Emiratele Arabe Unite au finalizat prima centrală nucleară din lumea arabă

Publicat:

Emiratele Arabe Unite au finalizat prima centrală nucleară din lumea arabă

Emiratele Arabe Unite au anunţat finalizarea primei centrale nucleare din lumea arabă, o zonă care își produce în mod tradițional energia pe baza rezervelor uriașe de petrol și gaze, transmite News.ro. Centrala nucleară Barakah din Abu Dhabi va produce 40 de terawaţi-oră de energie electrică anual după ce al patrulea şi ultimul său reactor va intra în funcţiune comercială, a anunţat Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC), deţinută de stat, într-un comunicat.

Centrala va genera 25% din necesarul de energie electrică din EAU, unde aerul condiţionat este omniprezent şi reprezintă aproape echivalentul consumului anual al Noii Zeelande, a spus ENEC. Centrala va alimenta companii, inclusiv Abu Dhabi National Oil Company, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, Emirates Steel şi Emirates Global Aluminium, a transmis ENEC, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Barakah, care înseamnă „binecuvântare” în arabă, a început operaţiunile în 2020, când primul dintre cele patru reactoare ale sale a intrat în funcţiune. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a declarat, de asemenea, că intenţionează să construiască reactoare nucleare.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed, a salutat finalizarea centralei Barakah, numind-o un „pas semnificativ în călătoria către emisii zero net”. „Vom continua să acordăm prioritate securităţii energetice şi sustenabilităţii în beneficiul naţiunii noastre şi al poporului nostru de astăzi şi de mâine”, a subliniat el într-o postare pe platforma de socializare X.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, centrala „va trebui să fie dezasamblată la sfârşitul duratei sale de viaţă, în aproximativ 60-80 de ani”.

Emiratele Arabe Unite, care sunt formate din şapte emirate, inclusiv capitala Abu Dhabi şi centrul economic Dubai, sunt unul dintre cei mai mari producători de petrol din cartelul OPEC. Ţara a fost construită în mare parte bazându-se pe petrol, dar cheltuie miliarde pentru a dezvolta suficientă energie regenerabilă pentru a acoperi jumătate din nevoile sale până în 2050. Anul trecut, a găzduit discuţiile COP28 ONU privind schimbările climatice, care au dus la un acord de „tranziţie” de la combustibilii fosili. Emiratele Arabe Unite se află peste Golful Iranului, care are o centrală nucleară construită de Rusia în afara oraşului de coastă Bushehr, precum şi un program controversat de îmbogăţire a uraniului.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Emiratele Arabe Unite au precizat în mod repetat că ambiţiile nucleare ale statului sunt în „scopuri paşnice” şi au exclus dezvoltarea oricărui program de îmbogăţire sau tehnologii de reprocesare nucleară. Ţara foloseşte centrale alimentate cu gaz pentru a asigura o mare parte din necesarul de electricitate, dar are şi una dintre cele mai mari centrale solare din lume în afara Abu Dhabi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cinci celebrități despre care nu știați că au avut cancer. Vedeta care și-a ascuns boala timp de șapte ani

Cinci celebrități despre care nu știați că au avut cancer. Vedeta care și-a ascuns boala timp de șapte ani Numeroase vedete aleg să nu facă...

Spania ar putea avea climă de stepă în locul celei mediteraneene până în 2050

Spania ar putea avea climă de stepă în locul celei mediteraneene până în 2050 Spania ar putea avea climă de stepă în locul celei mediteraneene...

FOTO/ Șefa statului a participat la Forumul Național al Minorităților Etnice

FOTO/ Șefa statului a participat la Forumul Național al Minorităților Etnice Președinta Maia Sandu, a venit cu un mesaj astăzi, la Forumul Național al Minorităților...

Noi detalii despre starea de sănătate a regelui Charles. Monarhul sărbătorește duminică doi ani de la urcarea pe tron

Noi detalii despre starea de sănătate a regelui Charles. Monarhul sărbătorește duminică doi ani de la urcarea pe tron Sănătatea regelui Charles merge „într-o direcție...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.