X

Emiratele Arabe Unite cumpără din Franţa 80 de avioane de luptă

Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat vineri, cu ocazia vizitei în Dubai a preşedintelui francez Emmanuel Macron, un acord de achiziţie a 80 de avioane de luptă Rafale, construite de grupul francez Dassault Aviation, a informat Palatul Elysée, transmite AFP, potrivit agerpres.

Comanda este cea mai importantă obţinută pe plan extern pentru acest avion de vânătoare intrat în serviciu în 2014.

Citeşte şi: Marea Mediterană, scena unui exerciţiu militar ieşit din comun! 6.000 de militari au fost mobilizaţi – Black News

‘Pe lângă prezenţa a trei baze militare franceze pe teritoriul Emiratelor, această încredere reciprocă se traduce prin achiziţia a 80 de avioane Rafale, a 12 elicoptere Caracal şi a unor elemente asociate. Este vorba despre o realizare majoră a parteneriatului strategic între cele două ţări’, a subliniat preşedinţia franceză.

Acordul a fost semnat de directorul general al Dassault Aviation, Eric Trapier, în timp ce preşedintele Macron avea o întrevedere cu prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed Al-Nahyan la Expoziţia universală din Dubai.

Potrivit acordului, avioanele vor începe să fie livrate în 2027 la standardul F4, un program în dezvoltare de aproape 2 miliarde de euro, livrabil în 2024 şi prezentat ca un ‘salt tehnologic, industrial şi strategic’.

Comanda vizează să înlocuiască cele 60 de aparate Mirage 2000-9 achiziţionate de Emirate în 1998.

Ea intervine după zece ani de negocieri fără rezultat susţinute de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

Între timp, Rafale a reuşit să încheie o serie de contracte internaţionale în pofida concurenţei avioanelor americane şi europene. În prezent are şase clienţi externi: Qatar (36 de avioane), India (36), Egipt (24 plus 30 noi), Grecia şi Croaţia.

Citeşte şi: În interiorul vieții ‘ciudate şi excentrice’ a CEO-ului demisionar de la Twitter, Jack Dorsey – Black News

Emiratele au fost al cincilea cel mai important client al industriei de apărare franceze în deceniul 2011-2020, cu comenzi de 4,7 miliarde de euro, conform raportului parlamentar cu privire la exporturile de armament ale Franţei.

În ultimii ani, Parisul a fost criticat pentru că unele dintre aceste arme au fost utilizate în conflictul din Yemen, unde Arabia Saudită şi aliaţii săi sunt suspectaţi de crime de război de ONG-uri precum Amnesty International.

Tags: caracalDassault AviationDubaiEmiratele Arabe Unite (EAU)Emmanuel MacronEric TrapierfrantaMohammed bin Zayed Al NahyanPalatul ElyseeRafale
Categorii: Sinteze