Emirul Qatarului acordă noi măsuri de protecţie pentru muncitorii străini

Publicat:

Emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al-Thani, a promulgat joi o lege care introduce măsuri de protecţie a zecilor de mii de cetăţeni străini care lucrează în acest stat din Golf ca personal domestic, noile prevederi răspunzând unor îngrijorări formulate de multă vreme de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, transmite Reuters, conform agerpres.

Măsurile, ce par a fi primele care reglementează drepturile acestor persoane, limitează programul de muncă la maximum zece ore, cu pauze pentru rugăciuni, odihnă şi masă, şi prevăd o plată compensatorie timp de trei săptămâni în caz de reziliere a contractului.


Citeşte şi: Pe fondul crizei din Golf, Qatarul anunţă reîntoarcerea ambasadorului său în Iran

De asemenea, ele limitează la 18-60 de ani vârsta pe care o pot avea la angajare aceste persoane, prevăd trei săptămâni de concediu pe an şi îi obligă pe angajatori să le asigure angajaţilor hrană şi îngrijire medicală adecvate.

La fel ca alte state bogate din Golful Persic, Qatarul găzduieşte zeci de mii de lucrători domestici, mai ales femei, majoritatea din Filipine, din alte ţări din Asia de Sud şi din estul Africii.

Organizaţiile Human Rights Watch şi Amnesty International au denunţat în repetate rânduri lipsa de reglementare adecvată în statele din Golf a condiţiilor de muncă pentru străinii care lucrează ca personal domestic sau muncesc pe omniprezentele şantiere de construcţii.

Organizaţiile susţin că programul de muncă prea lung şi insuficienta flexibilitate în ce priveşte modificarea contractelor acestor angajaţi contravin legislaţiei internaţionale a muncii şi îi privează pe aceştia de o serie de drepturi ale omului.

Qatarul se află sub o monitorizare specială în perspectiva Cupe Mondiale la fotbal pe care emiratul o va organiza în 2022.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.