X

Emirul Qatarului a fost primit de preşedintele Recep Tayyip Erdogan

Emirul Qatarului, şeic Tamim ben Hamad Al-Thani, a fost primit joi la Ankara de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu ocazia primei sale deplasări în străinătate de la declanşarea crizei de la Golful Persic, a informat preşedinţia turcă, transmite AFP. 

Recep Tayyip Erdogan l-a primit în cursul serii pe şeicul Tamim ben Hamad Al-Thani la palatul prezidenţial de la Ankara, a precizat preşedinţia într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul său.

Este prima deplasare oficială anunţată a emirului Qatarului de la debutul diferendului care opune micul stat bogat în gaze naturale vecinilor săi de la Golf şi în care Ankara a apărat Doha cu fermitate.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul şi i-au impus sancţiuni economice (blocada căilor de acces maritime, aeriene şi terestre) după ce l-au acuzat că sprijină grupări islamiste radicale. Doha a respins aceste acuzaţii.

Turcia a apărat cu tărie Qatarul, principalul său aliat de la Golf. Ankara şi Doha şi-au dezvoltat relaţiile în ultimii ani, în special pe plan diplomatic, comercial şi militar.

Ankara are, printre altele, o bază militară în Qatar unde a desfăşurat militari şi vehicule de la începutul crizei, în semn de sprijin.

Arabia Saudită şi aliaţii săi au prezentat la sfârşitul lunii iunie o listă de cereri printre care figurează închiderea bazei turce.

Dacă întreţine relaţii privilegiate cu Qatarul, Turcia caută, totodată, să îşi menţină bunele raporturi cu Arabia Saudită şi încearcă să joace un rol de mediator între diferitele părţi.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a efectuat un turneu în zona Golfului la sfârşitul lui iulie pentru a încerca să calmeze tensiunile dintre Qatar şi vecinii săi.

Emirul Qatarului a fost precedat în Turcia de şeful diplomaţiei care a efectuat marţi o vizită la Ankara.

Pe de altă parte, premierul Kuweitului, care s-a impus ca principal mediator în criza de la Golf, s-a aflat, de asemenea, joi în Turcia, fiind primit de omologul său, Binali Yildirim.

Tags: Binali YildirimqatarRecep Tayyip ErdoganTamim ben Hamad Al-Thaniturcia
Categorii: Știrile zilei