X

Emirul Qatarului NU va participa la summitul Consiliului de Cooperare din Golf

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, nu va participa la summitul Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), prevăzut să aibă loc marţi la Riad, punând sub semnul întrebării speranţele într-o reconciliere iminentă între cele două ţări vecine, informează AFP, potrivit agerpres.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au rupt relaţiile cu Qatarul în iunie 2017, acuzându-l de susţinere acordată mişcărilor islamiste – ceea ce el neagă – şi de apropiere de Iran, principalul rival regional al Riadului. Ele au impus de asemenea un embargo împotriva Doha, care a dus inclusiv la închiderea rutelor terestre şi la suspendarea comerţului.

Citeşte şi: Alertă maximă în Chile: Un avion militar A DISPĂRUT de pe radar!

Emirul l-a însărcinat pe premier, şeicul Abdallah bin Nasser Al-Thani, să reprezinte Qatarul la summitul CCG care se va desfăşura în capitala saudită, a anunţat agenţia oficială de presă QNA.

În timpul ultimelor summituri ale CCG, Qatarul a fost reprezentat doar la nivel de înalţi responsabili.

Însă, atunci când săptămâna trecută regele Salman al Arabiei Saudite l-a invitat la summit şi pe emirul Qatarului, unii observatori au văzut în aceasta un nou semnal de aplanare a tensiunilor, survenit în urma unei declaraţii a şefului diplomaţiei qatariote Mohammed bin Abderrahman Al-Thani privind “progrese realizate” pentru a pune capăt disputei.

Citeşte şi: Incident ARMAT într-un spital din Cehia! Sunt morţi şi răniţi!

Un alt semn de aplanare: Qatarul a găzduit Campionatul de fotbal al ţărilor din Golf, la care au participat echipele Arabiei Saudite, Emiratelor Unite şi Bahreinului, pentru prima dată după îngheţarea relaţiilor cu Doha.

Însă Qatarul a respins condiţiile formulate de cele patru ţări pentru o reluare a relaţiilor, printre care şi reducerea legăturilor cu Iranului sau închiderea unei baze militare turce în emirat.

Tags: Consiliul de Cooperare din Golf (CCG)dohaqatarşeicul Abdallah bin Nasser Al-Thanişeicul Tamim bin Hamad Al-Thanisummit
Categorii: Sinteze