Emisarul american pentru Afganistan şi-a dat DEMISIA

Publicat:

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a anunţat luni că emisarul pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, simbol al eşecului Statelor Unite în faţa talibanilor, părăseşte funcţia, informează AFP, potrivit agerpres.

El este înlocuit de adjunctul său, Thomas West, consilier la Casa Albă în perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte, a adăugat secretarul de stat al SUA într-o scurtă declaraţie de presă.


Citeşte şi: Letonia intră în LOCKDOWN! Rata infectărilor este în creştere – Black News

Diplomat de carieră, născut în Afganistan şi acum în vârstă de 70 de ani, Zalmay Khalilzad a fost reprezentantul Washingtonului în discuţiile cu talibanii de la Doha care au culminat cu acordul din februarie 2020 ce prevedea retragerea forţelor americane şi străine din Afganistan.

Înainte de a ajunge la acest acord, care la acea vreme a fost descris ca fiind istoric, a condus luni întregi de negocieri intense în mai multe capitale, a participat la summituri şi a ţinut conferinţe în cadrul unor think-tankuri prestigioase.

Peste tot a dat asigurări că talibanii sunt gata să facă concesii şi să ajungă la un compromis.

Născut la Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului, Zalmay Khalilzad vorbeşte fluent paştună şi dari, cele două limbi principale din Afganistan.

Cariera sa rămâne asociată cu oficiali ai administraţiei George W. Bush de la începutul anilor 2000, de care a fost apropiat, în special cu vicepreşedintele Dick Cheney.

A ocupat diferite funcţii în Departamentul de Stat şi în Pentagon înainte de a fi un ambasador foarte influent al SUA în Afganistan în perioada 2003 – 2005, ocupând apoi aceeaşi poziţie în Irak. Şi-a câştigat o reputaţie de fin negociator, iar din 2007 până în 2009 a fost ambasador la ONU.

Zalmay Khalilzad a criticat modul în care preşedintele democrat Barack Obama a gestionat războiul din Afganistan, în special decizia sa de a retrage trupele americane.

A revenit în prim plan în 2018 în administraţia Trump, fiind numit consilier al apărării naţionale într-un context în care Washingtonul a decis să discute cu talibanii.

Citeşte şi: Ferma fabricilor de boli: modul în care producția industrială de pui hrăneşte următoarea pandemie – Black News

Pe 29 februarie 2020, la Doha, SUA au semnat cu talibanii un acord istoric ce prevedea retragerea tuturor soldaţilor străini până pe 1 mai 2021. Talibanii s-au angajat să nu atace SUA şi nici pe aliaţii lor. Alte promisiuni, precum întreruperea legăturilor cu Al-Qaida şi cu alte grupări jihadiste dar şi purtarea de negocieri cu guvernul afgan, rămân neîndeplinite.

Odată ajuns la Casa Albă, preşedintele Joe Biden a confirmat retragerea americană, pe care a amânat-o până pe 31 august. Pe 15 august, talibanii au revenit la putere în Afganistan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.