Emisarul special al ONU pentru Libia, Ghassan Salame, a DEMISIONAT

Publicat:

Emisarul special al ONU pentru Libia, Ghassan Salamé, şi-a anunţat luni demisia, din motive de sănătate, la câteva zile după eşecul ultimului său efort de pace, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Într-un mesaj pe Twitter, Ghassan Salamé afirmă că a ‘încercat timp de doi ani şi jumătate să-i unească pe libieni, să prevină intervenţia externă şi să apere unitatea ţării’, dar că starea sănătăţii nu îi mai permite ‘să suporte atât de mult stres’.


Citește și : China a închis unul dintre spitalele temporare din Wuhan

O sursă apropiată de Ghassan Salamé a confirmat pentru AFP autenticitatea mesajului, fără a oferi alte detalii.

Salamé a fost numit în funcţie la 22 iunie 2017 de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Din 2015, două autorităţi îşi dispută puterea în Libia: Guvernul de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi cu baza la Tripoli, şi o putere încarnată de mareşalul Khalifa Haftar în estul ţării.

Un armistiţiu este în vigoare, deşi încălcat cu regularitate, din 12 ianuarie în împrejurimile capitalei libiene între forţele pro-GNA şi cele pro-Haftar, care au lansat în aprilie 2019 o ofensivă pentru a prelua controlul asupra Tripoli.

Vineri, la Geneva, Salamé i-a criticat pe ‘cinicii’ care încearcă să saboteze discuţiile între beligeranţi, şi a cerut un mai mare sprijin internaţional.

Citește și : Franța anunță al treilea deces din cauza coronavirusului

Emisarul ONU a declarat că doreşte continuarea negocierilor inter-libiene, facilitate de Naţiunile Unite şi care comportă trei aspecte – politic, militar şi economic -, chiar dacă cele două tabere au anunţat suspendarea participării lor la convorbirilor politice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.