X

Emisarul special al ONU pentru Libia, Ghassan Salame, a DEMISIONAT

Emisarul special al ONU pentru Libia, Ghassan Salamé, şi-a anunţat luni demisia, din motive de sănătate, la câteva zile după eşecul ultimului său efort de pace, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Într-un mesaj pe Twitter, Ghassan Salamé afirmă că a ‘încercat timp de doi ani şi jumătate să-i unească pe libieni, să prevină intervenţia externă şi să apere unitatea ţării’, dar că starea sănătăţii nu îi mai permite ‘să suporte atât de mult stres’.

Citește și : China a închis unul dintre spitalele temporare din Wuhan

O sursă apropiată de Ghassan Salamé a confirmat pentru AFP autenticitatea mesajului, fără a oferi alte detalii.

Salamé a fost numit în funcţie la 22 iunie 2017 de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Din 2015, două autorităţi îşi dispută puterea în Libia: Guvernul de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi cu baza la Tripoli, şi o putere încarnată de mareşalul Khalifa Haftar în estul ţării.

Un armistiţiu este în vigoare, deşi încălcat cu regularitate, din 12 ianuarie în împrejurimile capitalei libiene între forţele pro-GNA şi cele pro-Haftar, care au lansat în aprilie 2019 o ofensivă pentru a prelua controlul asupra Tripoli.

Vineri, la Geneva, Salamé i-a criticat pe ‘cinicii’ care încearcă să saboteze discuţiile între beligeranţi, şi a cerut un mai mare sprijin internaţional.

Citește și : Franța anunță al treilea deces din cauza coronavirusului

Emisarul ONU a declarat că doreşte continuarea negocierilor inter-libiene, facilitate de Naţiunile Unite şi care comportă trei aspecte – politic, militar şi economic -, chiar dacă cele două tabere au anunţat suspendarea participării lor la convorbirilor politice.

Tags: Antonio GuterresGhassan SalamélibiaONU
Categorii: Sinteze