Emmanuel Macron a declarat că războiul împotriva jihadiştilor este ”în toi” în Sahel

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că războiul împotriva jihadiştilor este ”în toi” în Sahel şi că obiectivul este obţinerea unor ”victorii în primul semestru din 2018”, relatează AFP, conform news.ro

”Trebuie să căştigăm războiul împotriva terorismului în zona sahelo-sahariană. Or el este în toi. Sunt atacuri zilnic, există state care sunt ameninţate în prezent (…). Trebuie să intensificăm efortul”, a declarat el la finalul unei reuniuni internaţionale, la Celle-Saint-Cloud, în apropiere de Paris, menite să accelereze crearea Forţei G5 Sahel, alcătuită din militari din cinci ţări din regiune.


Principalul anunţ al reuniunii a fost decizia Arabiei Saudite, reprezentate prin ministrul ei de Externe Adel Al-Jubeir, de a contribui cu 100 de milioane de dolari la Forţa G5 Sahel.

Citește și : Poliţia olandeză a decis „concedierea” vulturilor dresați să prindă drone

Emiratele Arabe Unite (EAU) vor contribui cu 30 de milioane de dolari la această forţă, ale cărei nevoi au fost evaluate la 250 de milioane de euro în vederea înfiinţării ei.

Aceste contribuţii se adaugă celor deja anunţate de către partenerii reuniţi în cadrul ”Coaliţiei Sahel” – Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

Liderii prezenţi, inclusiv ai celor cinci ţări membre G5 Sahel (Mali, Niger, Burkina Faso, Ciad şi Mauritania), au convenit ”o susţinere consolidată”, potrivit lui Macron, a acestei forţe militare în ascensiune.

Este ”urgent să se facă astfel încât forţele G5 Sahel să conducă rapid la rezultate”, a declarat Ibrahim Boubakar Keïta, preşedintele mali şi G5 Sahel, în faţa presei, la finalul reuniunii.

”Noi ne continuăm eforturile pentru pace în Mali”.

Macron a precizat că ţările din cadrul G5 Sahel urmează să-şi ”consolideze eforturile cu prioritate asupra zonei centrale (Mali, Burkina şi Niger), printr-un efort sporit atât cantitativ, cât şi calitativ. Acest efort va consta într-o creştere a efectivelor angajate, o consolidare a posturilor de comandament, o planificare accelerată a operaţiunilor cu obiective în primul semestru din 2018”.

Prezentă la reuniune, Angela Merkel, cancelarul german în exerciţiu, a anunţat că ”ţărie G5 Sahel” sunt ”pregătite să poarte lupta”. ”Nu putem aştepta”.

Lansată la începutul anului, iniţiativa vizează să formeze o forţă de 5.000 de oameni, alcătuită din militari din cinci ţări implocate, până la jumătatea lui 2018.

Ea are deja un cartier general, la Sévaré, în Mali, şi a desfăşurat recent o primă operaţiune în zona a ”trei frontiere”, între Mali, Niger şi Burkina Faso.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.