X

Emmanuel Macron: Franța va recunoaște planul de autonomie marocan

Emmanuel Macron: Franța va recunoaște planul de autonomie marocan

Franţa va recunoaşte planul de autonomie a Saharei Occidentale în interiorul cadrului suveranităţii marocane ca bază unică pentru o soluţie durabilă a acestei chestiuni, a anunţat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron într-o scrisoare, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

”Pentru Franţa, autonomia sub suveranitatea marocană este cadrul în interiorul căruia trebuie să fie rezolvată această chestiune”, se arată în scrisoarea trimisă de Emmanuel Macron regelui Mohammed al VI-lea al Marocului cu ocazia zilei naţionale a acestei ţări.

”Sprijinul nostru pentru planul de autonomie propus de Maroc în 2007 este clar şi constant. Pentru Franţa, el constituie acum singura bază pentru realizarea unei soluţii politice negociate, juste şi durabile în concordanţă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, indică textul scrisorii.

Conflictul din Sahara Occidentală, fostă colonie spaniolă considerată ”teritoriu non-autonom” de către ONU în absenţa unei reglementări definitive, a opus timp de peste 45 de ani Marocul şi Frontul Polisario, susţinut de Algeria.

Marocul controlează de facto aproximativ 80% din suprafaţa Saharei Occidentale.

Tags: Emmanuel Macronfrantaplanul de autonomie marocanva recunoaște
Categorii: ExterneȘtirile zileiU.E.