X

Emmanuel Macron şi-a început turneul în Africa

Preşedintele francez Emmanuel Macron a început primul său turneu pe continentul african de la preluarea mandatului, cu o primă etapă în Burkina Faso, urmând să viziteze apoi Coasta de Fildeş şi Ghana, într-o tentativă de a redresa imaginea şi influenţa Franţei în Africa şi de a moderniza relaţiile franco-africane, reorientându-le spre antreprenoriat, tineret şi educaţie, relatează postul de televiziune BFMTV, potrivit agerpres.

Pentru a arăta că aparţine unei noi generaţii, departe de trecutul colonial, Emmanuel Macron, care a creat încă în vară un “Consiliu prezidenţial pentru Africa”, va aborda mai degrabă parteneriatul economic, antreprenoriatul, educaţia, sportul şi energia regenerabilă decât ajutorul pentru dezvoltare.

Citeşte şi: Un diplomat rus vede un scenariu APOCALIPTIC în Peninsula Coreea

La Burkina Faso, Emmanuel Macron va pronunţa marţi principalul său discurs dedicat politicii africane în faţa a 800 de studenţi de la Universitatea din Ouagadougou, iar în final va răspunde la întrebări, fără vreo restricţie, a promis Palatul Elysee.

‘Acest public nu are neapărat o imagine foarte bună despre Franţa’, a recunoscut preşedinţia franceză, mai ales după căderea regimului lui Blaise Compaoré în urma unei ample mişcări de contestare în 2014 şi care a fost ajutat de Franţa să ajungă în Coasta de Fildeş vecină. Actualele autorităţi din Burkina Faso cer de asemenea Parisului extrădarea fratelui acestuia, Francois Compaoré, vizat de un mandat internaţional de arestare pentru asasinarea unui jurnalist în 1998.

Mai multe organizaţii din această ţară au lansat un apel la manifestaţii în timpul vizitei sale pentru a protesta împotriva ‘jefuirii’ resurselor naturale de către marile companii franceze, a prezenţei militare franceze pe teritoriul Burkina Faso şi împotriva menţinerii francului CFA, ‘monedă colonială’, potrivit acestora.

Emmanuel Macron va merge apoi la Abidjan pentru a participa la Summitul Europa-Africa şi a ‘plasa din nou relaţia Franţa-Africa în cadrul proiectului său de refondare a Europei’.

Citeşte şi: Ramzan Kadârov este gata să demisioneze şi-l lasă pe Putin să-i aleagă succesorul

Priorităţile sale sunt să obţină sprijin financiar din partea europenilor pentru forţa de combatere a terorismului a ţărilor G5 din Sahel (Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger) şi să ajungă la o coordonare a luptei cu traficanţii de migranţi, inclusiv în Libia, unde unii migranţi sunt vânduţi ca sclavi. De asemenea, el va profita de ocazie ca să pună piatra de temelie a metroului din Abidjan, un proiect major pentru care Parisul a acordat un împrumut record de 1,4 miliarde de euro.

În final, preşedintele francez se va deplasa în Ghana, o ţară anglofonă şi democratică, pentru a demonstra o “abordare continentală a Africii” dincolo de fostele colonii franceze şi o viziune mai ofensivă asupra Francofoniei.

Tags: AbidjanafricaBurkina FasoCiadCoasta de FildeşEmmanuel MacronfrantaGhanalibiaMalimauritaniaNigerSummitul Europa-Africa
Categorii: Știrile zilei