Emmanuel Macron l-a invitat în Franţa pe noul premier britanic

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon cu noul premier britanic Boris Johnson, pe care l-a invitat să efectueze o vizită în Franţa în săptămânile imediat următoare, a indicat preşedinţia franceză citată vineri de AFP. Pe de altă parte, ministrul francez pentru afaceri europene l-a avertizat pe Johnson că acordul de Brexit nu va fi renegociat, a consemnat Reuters, potrivit agerpres.

În convorbirea telefonică de joi seara, Emmanuel Macron – aflat în vacanţă în sudul Franţei – l-a felicitat pe Boris Johnson pentru numire şi a “salutat cooperarea lor în probleme bilaterale, europene şi internaţionale”, a menţionat preşedinţia.


Citeşte şi: Austria emite mandat de arestare pe numele unui SPION rus

Cei doi lideri au convenit de asemenea să discute despre Brexit în săptămânile care vin, “în conformitate cu exigenţele Uniunii Europene”, a mai arătat palatul Elysee.

Boris Johnson este aşteptat în Franţa peste circa o lună, cu prilejul summitului G-7 care va avea loc la Biarritz între 24 şi 26 august.

Ministrul de stat francez pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin, l-a atenţionat pe de altă parte vineri pe noul premier britanic că, deşi este gata să coopereze cu el, Parisul şi alte capitale europene nu vor renegocia termenii ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Citește și : Florence Parly a dezvăluit noua strategie spaţială militară a Franţei

“Preşedintele Emmanuel Macron se va întâlni cu Boris Johnson săptămânile următoare în Franţa. Vrem să lucrăm cu el. Să lucrăm”, a punctat ministrul francez pe canalul France 2, insistând că acordul de retragere – respins de trei ori de parlamentul britanic – este cea mai bună cale de a asigura un Brexit “ordonat” şi că acum trebuie discutat cu prioritate viitorul relaţiei dintre Marea Britanie şi blocul comunitar.

Boris Johnson, succesorul Theresei May, care şi-a asumat prin demisie eşecul de a face adoptat acordul de Brexit, a declarat că Regatul Unit trebuie să se retragă din UE pe 31 octombrie, chiar în lipsa unui acord. El a refuzat să excludă suspendarea Parlamentului sau întreruperea sesiunii parlamentare pentru a-i împiedica pe deputaţi să adopte legi în vederea blocării unei versiuni de Brexit fără acord.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.