X

Emmanuel Macron le cere europenilor să rămână uniţi şi coerenţi

Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat joi la Salzburg (Austria) asupra importanţei ca statele europene să rămână unite şi coerente, pe ultima sută de metri a negocierilor privind Brexit-ul, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Vor exista tensiuni”, a avertizat preşedintele francez la sosirea la summitul informal al UE de la Salzburg.

Citeşte şi: Liderii UE au făcut progrese minore în discuţiile privind migraţia

“Vor fi întotdeauna momente dificile (…) dar trebuie să apăram interesele Uniunii Europene pe termen scurt, mediu şi lung”, a adăugat el.

Negocierile privind Brexit-ul trebuie accelerate pentru încheierea în această toamnă a unui acord privind retragerea Marii Britanii, care urmează să părăsească oficial UE la sfârşitul lunii martie 2019.

Pentru Macron, cel mai important este să “rămânem împreună, să avem o abordare comună” şi să “rămânem coerenţi”. “Trebuie găsită o soluţie, însă ea nu trebuie să afecteze coerenţa, forţa celor patru libertăţi ale pieţei unice”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte problema migraţiei, “avem nevoie de rezultate deoarece cetăţenii noştri au nevoie să fie protejaţi”, a afirmat Macron.

Vezi şi: Probleme mari pentru un avion de pasageri indian. 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – VIDEO

“Susţin propunerea Comisiei Europene de creştere a efectivelor Frontex la 10.000 (de agenţi de frontieră) pentru a apăra graniţele UE”, a adăugat el, referindu-se la un anunţ recent al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

El a solicitat, de asemenea, o politică “mult mai eficientă” pentru organizarea întoarcerii migranţilor care nu pot obţine azil în Europa.

Precedentul summit european din iunie a scos la lumină disensiunile profunde dintre ţările europene cu privire la politica în domeniul migraţiei, aminteşte AFP.

Tags: brexitEmmanuel MacronfrantaFrontexJean-Claude Junckermarea britanieSalzburg (Austria)summit
Categorii: Diaspora