X

Emmanuel Macron s-a oferit să medieze criza politică dintre Irak şi Kurdistan

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a oferit joi să medieze criza politică dintre Bagdad şi Erbil, cerând ambelor părţi să înceapă cât mai curând negocieri, relatează Xinhua. 

“Franţa a fost întotdeauna extrem de sensibilă şi de preocupată de situaţia kurzilor, însă noi dorim stabilitatea Irakului, integritatea teritorială a Irakului şi un stat irakian puternic”, a declarat Macron.

“Parisul este pregătit – dacă autorităţile irakiene doresc – să contribuie activ la medierea lansată de ONU”, a spus şeful statului francez.

“Este vital ca în următoarele săptămâni şi luni să înceapă un dialog care să respecte unitatea, integritatea şi suveranitatea Irakului în cadrul Constituţiei şi recunoaşterea drepturilor kurzilor”, a adăugat el.

Pe 25 septembrie, kurzii irakieni au votat pentru independenţă în cadrul unui referendum considerat ilegal de către Bagdad, care a avertizat că o astfel de acţiune va creşte tensiunile în Irak, unde forţele militare luptă în continuare împotriva insurgenţilor islamişti lângă graniţa cu Siria.

Tags: bagdadEmmanuel MacronErbilindependentaKurdistanul irakianreferendumStatul Islamic
Categorii: DiasporaSinteze