Emmanuel Macron pleacă în Mongolia

Publicat:

Emmanuel Macron, aşteptat săptămâna aceasta la summitul G7 din Japonia, va merge apoi duminică în Mongolia pentru o scurtă vizită, prima a unui preşedinte francez în această ţară situată între China şi Rusia şi căreia occidentalii îi acordă un interes crescând, relatează marţi France Presse, potrivit agerpres.

Şeful statului francez va participa de vineri până duminică la reuniunile din oraşul japonez Hiroshima cu liderii Japoniei, Statelor Unite, Canadei, Germaniei, Marii Britanii şi Italiei.


Vezi şi: Cel puţin 6 oameni au murit într-un hotel cuprins de flăcări – VIDEO – Black News

Duminică, după ultima sa conferinţă de presă, el se va duce pe calea aerului la Ulan Bator pentru un dineu acolo cu preşedintele Ukhnaa Khurelsukh, a anunţat Palatul Elysee.

El va vizita de asemenea Muzeul Gingis Han, un mare cuceritor mongol al secolului al XIII-lea, care va împrumuta o parte din colecţia sa Muzeului de Istorie din Nantes (vestul Franţei) pentru o expoziţie programată în octombrie. El va pleca spre Paris la sfârşitul serii.

“Faptul că Mongolia este pe drumul de întoarcere ne permite să facem această premieră istorică, oferindu-i un sens foarte particular”, s-a explicat în anturajul preşedintelui Macron.

“Mongolia este o ţară fără ieşire la mare între Rusia şi China, dar şi o ţară ce are un model de guvernare care este liberal, care ţine alegeri, care a cunoscut alternanţe şi care încearcă de asemenea să-şi diversifice parteneriatele pentru a fi mai robuste şi să poată trata în condiţii mai bune cu marii săi vecini rus şi chinez”, s-a subliniat.

Preşedinţia franceză a menţionat o “miză foarte importantă” pe “planul geostrategic”, care se înscrie în voinţa Parisului de “a slăbi constrângerea exercitată asupra vecinilor de către Rusia şi să le ofere posibilitatea de a-şi alege opţiunile”.

Ţara asiatică face deja obiectul unui interes crescând de câţiva ani din partea Statelor Unite, ca parte a strategiei lor vizând contracararea ascensiunii Beijingului.

Citeşte şi: Ucraina, o ţară PUTRED de coruptă! Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a fost prins când lua o ŞPAGĂ uriaşă – Black News

În prezent, 86% din totalul exporturilor Mongoliei, toate mărfurile combinate, au China ca destinaţie. Jumătate din aceste achiziţii chineze sunt cărbune.

Mongolia s-a luptat cu instabilitatea politică de la prima sa constituţie democratică în 1992, la ieşirea de sub influenţa sovietică. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin îl primeşte pe Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al UE

Putin îl primeşte pe Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al UE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri în...

Caz revoltător în România. O fetiță de doar 3 ani a ajuns la spital, drogată cu marijuana

Caz revoltător în România. O fetiță de doar 3 ani a ajuns la spital, drogată cu marijuana O fetiță de doar trei ani a ajuns...

Sir Keir Starmer devine oficial prim-ministru al Marii Britanii

Sir Keir Starmer devine oficial prim-ministru al Marii Britanii Sir Keir Starmer a devenit oficial noul prim-ministru al Marii Britanii. Starmer a avut vineri o...

Iohannis plecă la reuniunea NATO. Cere sprijin pentru partenerii ‘vulnerabili’ ai Alianței

Iohannis plecă la reuniunea NATO. Cere sprijin pentru partenerii 'vulnerabili' ai Alianței Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 9-11 iulie 2024, la reuniunea şefilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.