X

Enciclopedia Z: Putin scoate propria variantă de Wikipedia

Enciclopedia Z: Putin scoate propria variantă de Wikipedia

Enciclopedia Z descrie un Putin „căsătorit” cu țara (fără vreo legătură cu gimnasta Kabaeva), scrie presa independentă care notează și schimbul de prizonieri cu SUA și problema dopării la sportivii ruși.

Rusia a schimbat cu SUA și Germania mai mulți deținuți politici pentru asasinul FSB Vadim Krasikov, spioni și escroci.

THE INSIDER scrie cum au avut loc negocierile între Rusia și Occident. Acestea au durat câțiva ani, pe diverse canale. La începutul anului 2022, jurnalistul The Insider Hristo Grozev (atunci jurnalist de investigație la Bellingcat) le-a propus americanilor un schimb împreună cu germanii, în care principala figură oferită de Occident să fie Vadim Krasikov, iar din partea Rusiei – Alexei Navalnîi. Inițial, Kremlinul a vrut să negocieze doar cu SUA, însă Krasikov a fost arestat în Germania, astfel, negocierile nu puteau avea loc fără implicarea Berlinului.

Putin spera să-l schimbe pe Krasikov pe jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat și condamnat în acest scop. […] în octombrie 2023, s-a ajuns la un consens și se părea că va avea loc un schimb de 8 la 8, în care principalele personaje erau Krasikov și Navalnîi. S-a dovedit, însă, că Putin avea alte planuri cu Navalnîi, care a fost asasinat în închisoare, după care Occidentul a pierdut orice interes pentru schimb.

În aprilie 2024, germanii au dat de înțeles că ar fi interesați de un schimb asimetric: doar pentru Krasikov, Putin să elibereze mai mulți deținuți politici.

Vadim Krasikov este un asasin din cadrul departamentului „Vîmpel” al FSB, care a executat o serie de omoruri la comandă, inclusiv al omului de afaceri Alexandr Kozlov în Carelia, în 2007, al omului de afaceri Albert Nazranov, la Moscova în 2015, al refugiatului cecen Zelimkhan Khangoshvili, în 2019 și ale altora  i s-a eliberat un pașaport cu numele Sokolov, un pistol Glock și a fost trimis la Berlin să-l asasineze pe Zelimkhan Khangoshvili. Putin l-a numit public pe Khangoshvili terorist, însă nu a prezentat nicio probă și nicio cerere oficială către Germania de extrădare a acestuia în calitate de terorist. După asasinarea lui, Rusia a negat orice implicare, însă The Insider a reușit să descopere adevăratul nume al lui „Sokolov” și apartenența acestuia la serviciile speciale.

El a fost condamnat la detenție pe viață în Germania. Putin nu a mai ascuns legătura sa cu Krasikov și l-a numit „patriot” și și-a anunțat public intenția de a-l schimba cu Gershkovich.

Schimbul de deținuți pare să aibă loc conform scenariului descris în februarie de Maria Pevchikh, observă AGENTS.

În mesajul video „De ce Putin l-a ucis acum pe Navalnîi”, reprezentanta Fondului de luptă cu corupția al lui Alexei Navalnîi a făcut legătură dintre asasinarea politicianului cu pregătirile pentru schimbul lui cu ofițerul FSB Vadim Krasikov: „Lui Putin i s-a dat de înțeles foarte clar că singura cale de a-l primi pe Krasikov este să-l schimbe cu Navalnîi. „Așa deci, se gândi Putin. Navalnîi în libertate? Este inacceptabil.” Dar, existând intenția de principiu de schimbare a lui Krasikov, pur și simplu ne debarasăm de obiectul târgului [Navalnîi], și îl schimbăm [pe Krasikov] mai târziu cu altcineva”, a comentat atunci Maria Pevchikh.

Putin a majorat cu 400% plățile pentru doritorii să participe la război din regiunile sărace ale Rusiei, transmite AGENTS.

Vladimir Putin a semnat un decret prin care sunt mărite plățile pentru noii racolați la război, până la 400 de mii de ruble [aproximativ 4000 de euro] și a recomandat autorităților regionale să plătească aceste sume din bugetele locale. Cel mai mare salt de sporire a plăților se va înregistra în cele mai sărace regiuni ale țării.

Putin încearcă astfel să rezolve problema insuficienței de soldați în armată din pe seama celor mai sărace regiuni. […] Purtătorul e cuvânt al președintelui, Dmitrii Peskov, a motivat decretul de majorare a plăților „prin măsuri continue” de susținere a participanților la război și a familiilor lor. În realitate, decretul este necesar pentru a menține numărul doritorilor de a merge la război la un nivel ce ar permite autorităților să nu recurgă la un nou val de mobilizare. Chiar și datele oficiale arată că numărul doritorilor de a participa la război este în scădere.

Administrația prezidențială pune cultura în slujba războiului, relevă Centrul DOSSIER.

La doi ani și jumătate de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, sistemul de control asupra culturii ruse a suferit câteva transformări. Inițial, Kremlinul a încercat să controleze oamenii de cultură care se pronunțau împotriva războiului, apoi să-i glorifice pe eroii SVO (operațiunii speciale), ca ulterior să obțină normalizarea vieții sociale pe fundalul războiului. În prezent, potrivit ideologilor din cadrul Administrației prezidențiale, SVO trebuie să devină „o parte indispensabilă a culturii, punct de referință în toate aprecierile de valoare”.

Ca să facă războiul temă centrală în politica culturală, Kremlinul planifică să relanseze sistemul sovietic de control asupra artei, prin susținerea uniunilor de creație, cerințe ideologice față de beneficiarii finanțărilor de stat și de locuri la sanatoriu.

În prezent relația dintre autorități și oamenii de cultură este la faza de corupție comodă. Comunitatea rămâne loaială datorită aparenței executării comenzilor de stat. Pentru situația curentă (SVO) ș.a.m.d e destul de bine. Însă această homeostazie în cultură nu poate dura mult. Fiind liberă de influență externă, cultura se poate dezvolta într-o singură direcție – protestatară”.

Acest pronostic îngrijorător pentru Kremlin apare în documentul privind politica culturală, elaborat la sfârșitul anului trecut de șeful direcției pentru politici sociale din cadrul Administrației prezidențiale, Serghei Novikov. Novikov mai este supranumit „vânătorul de dușmani ideologici”, fiind responsabil de listele negre ale artiștilor și de „spălarea păcatelor” oamenilor de cultură căzuți în dizgrație prin participarea la turnee în Donbass.

Scopul său principal, conform propriilor mărturisiri, este să introducă războiul lui Putin din Ucraina în cotidianul cetățenilor. Schimbarea atitudinii cetățenilor din Rusia față de SVO este o problemă existențială ce nu poate fi rezolvată nici prin metode politice, nici informaționale, susține Novikov. „Războiul este un lucru îngrozitor dacă pur și simplu îl arăți la televizor. În formă artistică, însă, are puterea unei bombe termonucleare”, consideră funcționarul. […]

Potrivit documentului elaborat de Novikov, pe care l-a văzut Dossier, Kremlinul este îngrijorat de nivelul scăzut de susținere a „operațiunii speciale”. Războiul a devenit noul fundament al politicii putiniste și trebuie să ajungă la fel și pentru societatea rusă, care trebuie să se consolideze în jurul președintelui și valorilor acestuia, se spune în document.

Administrația prezidențială este interesată în special de schimbarea atitudinii față de război a tinerilor orășeni din clasa de mijloc. Pentru aceasta, Kremlinul a decis să relanseze sistemul de control asupra culturii.

Funcționarii au elaborat măsuri concrete, multe dintre care deja sunt implementate, și chiar cerințe ideologice față de proiectele culturale finanțate de stat. […] În 2024-2025, jumătate din proiectele comandate de stat trebuie să corespundă „noii politici”: să propage valorile tradiționale și să susțină SVO.

Războiul trebuie să fie tema centrală a acestor opere, dar nu direct prin descrierea „eroilor” și a „faptelor lor”, ci ca un „cadru, parte integrantă a oricăror exprimări artistice și punct de pornire pentru orice apreciere privind valorile”.

Noua politică culturală prevede că războiul trebuie să devină un cadru pentru dramele și sentimentele obișnuite ale oamenilor.

[…] „Dilema artistului e simplă. Dacă vrei să „creezi” fără a încălca convenția (e ceea ce face în prezent pe bani publici majoritatea artiștilor) – ai cale liberă. Nu vei muri de foame. În rest – pe cont propriu. Dacă vrei bani de la stat – participă la viața țării. Iată sarcina. Iată concursul. Spor la treabă. Fără nicio constrângere”, își rezumă nouă politică Serghei Novikov.

Marea enciclopedie „Z”

Alina Kabaeva nu este amanta lui Putin, masacrul de la Bucea a fost înscenat, iar comunitatea LGBT pretinde de la autorități drepturi speciale, susține analogul rusesc al Wikipedia – enciclopedia RuWiki, lansată acum un an și care a primit din partea mecenaților sute de milioane.

POINTMEDIA povestește cum a apărut aceasta. […] Încă de la mijlocul anilor 2010, Roskomnadzor (RKN) notifica Wikipedia să elimine informația ilegală, potrivit acestei instituții de control. În general, autorii Wikipedia conlucrau cu organul de control rusesc, astfel, textele erau rescrise  cu trimiteri în exclusivitate la sursele academice. Situația s-a înrăutățit după invazia Rusiei în Ucraina.

Roskomnadzor a început să amenințe Wikipedia că aceasta va fi blocată din cauza articolelor care nu ar conține informații veridice despre acțiunile militare rusești în Ucraina. În iulie 2022, RKN a obligat motoarele de căutare naționale să indice (pentru utilizatorii din Rusia) că Wikipedia încalcă legislația Federației Ruse.

Încercările de creare a unor enciclopedii on-line alternative Wikipedia – Runiversalis și portalul Marea enciclopedie rusă, nu au avut succes sau au fost abandonate din lipsă de finanțare. Deocamdată Wikipedia este accesibilă în Rusia, însă odată cu apariția RuWiki, populara enciclopedie on-line ar putea fi blocată, au lăsat să se înțeleagă două surse ale MO din cadrul administrației ruse. […]

De la începutul războiului, Wikimedia Foundation a depus în instanță 13 cereri împotriva Procuraturii Generale, Roskomnadzor și Rosmolodej, care ceruseră ca Wikipedia să elimine articole care nu ar conține informații veridice și a pierdut toate aceste acțiuni.

Printre altele, instanța de judecată a declarat incorectă informația din articolul privind deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia: „cerințele Procuraturii Generale privind eliminarea textului sunt în conformitate cu normele legislației în vigoare”, a declarat judecătoarea Maria Gribova de la Judecătoria Tverskoi din Moscova.

În mai 2023, membrul comisiei pentru politica informațională și tehnologii informaționale din Duma de Stat, Anton Gorelkin, anunța lansarea analogului rusesc al Wikipedia, creat „de aceleași persoane care au redactat versiunea în limba rusă a Wikipedia și nu au reușit să oprească transformarea acesteia într-o pepinieră de fake-uri”.

Principiul funcționării RuWiki e simplu – copy-paste plus cenzură. Cercetătorul Wikipedia Mihail Gruznov a spus pentru MO că RuWiki a copiat varianta de limba rusă a Wikipedia, versiunea de la 1 mai 2023. Ulterior, redactorii au început să elimine din articole ceea ce ar putea să nu corespundă propagandei și să contravină legislației ruse. Sunt modificate substanțial articolele ce țin de război, LGBT, Navalnîi și organizația sa. […] Directorul general al organizației necomerciale „Internet-enciclopedia RuWiki” este Vladimir Medeiko, un personaj cunoscut în domeniul IT.

Mai mult de 20 de ani Medeiko a lucrat la variata rusească a Wikipedia și a fost director al Wikimedia Ru. În ultimii ani, Medeiko s-a ocupat în mod secret de un proiect alternativ, deținând în același timp și o funcție înaltă la Wikipedia Ru.

Aceasta a provocat nemulțumirea colegilor, în consecință el fiind înlăturat din postul de director. Potrivit rapoartelor financiare ale RuWiki, în 2023, platforma a primit 507 milioane de ruble sub formă de donații de la niște mecenați. RuWiki refuză să spună cine este acționarul proiectului. […]enciclopedia rusească ar putea fi sponsorizată de banca VTB, condusă de unul di apropiații lui Putin, Andrei Kostin. […]O parte din textele RuWiki amintesc de emisiunile de la posturile TV de stat, iar din articolele pe teme politice sunt excluse chiar și unele fapte confirmate oficial de statul rus.

Putin este prezentat drept un lider puternic, care nu are nicio legătură cu Alina Kabaeva. Dacă citești biografia lui Vladimir Putin pe RuWiki, ai impresia că acesta este căsătorit cu Rusia și nu are viață personală.

Articolul despre liderul de la Kremlin conține doar câteva rânduri despre fosta sa soție Ludmila, sunt menționate fiicele acestuia Ekaterina și Maria, autorii nu indică numele de familie ale acestora. […] Din biografia lui Putin de pe RuWiki sunt eliminate toate mențiunile despre legăturile acestuia cu gimnasta Alina Kabaeva și posibilii lor copii, deși în textul original de pe Wikipedia este un capitol întreg la această temă.

De asemenea, sunt scoase toate informațiile privind derapajele democratice pe care le-a comis și tranziția la autoritarism și dictatură. Ordinul de arest emis de Tribunalul Penal Internațional pe numele lui Putin enciclopedia rusească îl califică „ilegal”. […] Ucraina și evenimentele din această țară reprezintă un compartiment propagandistic separat pe RuWiki. […] Articolul despre invazia Rusiei în Ucraina este rescris în proporție de 90%, fiind folosite narațiuni ale propagandei ruse. […]

Performanțe sportive dubioase. THE INSIDER scrie cum, în ultimii 10 ani, Rusia a pierdut principalul instrument de „soft power”.

Pentru prima dată în 40 de ani, rușii nu pot vedea la televizor Olimpiada care are loc în aceste zile. La principalul eveniment sportiv mondial au venit doar 15 sportivi din Rusia și 17 din Belarus, toți în calitate de „atleți individuali neutri”, statut nemaiîntâlnit la astfel de competiții.

Este o consecință nu doar a invaziei Rusiei în Ucraina, ci și a unei serii de „scandaluri de dopaj”, după Olimpiada de iarnă din 2014 de la Soci. În 10 ani, Rusia a pierdut unul din cele mai eficiente instrumente de politică externă, care până mai ieri era „jucăria” preferată a lui Putin. The Insider face un rezumat al acestei căderi – de la „jucăria” preferată, la rușine națională.

În Rusia putinistă, sportul de performanță, finanțat generos de oligarhi și susținut de funcționarii de rang înalt, reprezenta un instrument eficient de „soft power” și de imagine pozitivă a țării în lume.  Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014 au fost biletul de intrare a Rusiei în înalta societate sportivă internațională și în același timp o sursă de probleme. 

Tags: PutinrusiaSUAVadim KrasikovWikipedia
Externe