X

Energia, apărarea şi ridicarea vizelor, abordate la reuniunea dialogului strategic între Bulgaria-SUA

Reuniunea dialogului strategic SUA-Bulgaria a început miercuri la Sofia, în prezenţa prim-ministrului bulgar Boiko Borisov şi cu participarea unei delegaţii americane conduse de Matthew Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru Europa Centrală şi trimis special pentru problemele Holocaustului, transmite BTA, potrivit agerpres.

În deschiderea şedinţei, ambasadoarea americană Herro Mustafa a afirmat că dialogul va continua în lunile şi anii următori, în cadrul unei noi faze a eforturilor celor două ţări de a-şi aduce relaţiile bilaterale la un nivel superior, prin noi iniţiative: acorduri în domeniile energiei, apărării şi tehnologiilor 5G, precum şi prin discuţii despre includerea Bulgariei în programul american Visa Waiver, de exceptare de la obligativitatea vizelor.

Citește și : 15 copii şi 13 studenţi între cele 176 de victime ale tragediei aviatice din Teheran

În luna martie, asistentul pentru afaceri consulare al secretarului de stat al SUA va veni în Bulgaria pentru discuţii pe tema vizelor, a indicat ambasadoarea.

La rândul său, prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a subliniat că ţara sa şi Statele Unite au o cooperare strategică în multe domenii de importanţă nu doar pentru Bulgaria, ci şi pentru regiunea Balcanilor şi pentru SUA.

Vorbind despre cooperarea în domeniul apărării, Borisov a menţionat că achiziţia de avioane de vânătoare F-16 anul trecut a fost un acord important ce arată obiectivele, perspectivele şi afilierea Bulgariei la NATO.

În ce priveşte criza migranţilor, Borisov a spus că în Bulgaria migraţia este la nivelul zero mulţumită nu doar acţiunilor eficiente ale acestei ţări, dar şi relaţiilor bilaterale cu Turcia.

El şi-a exprimat speranţa că SUA vor ridica regimul de vize pentru cetăţenii bulgari în termen de un an sau un an şi jumătate.

Citește și : Autorităţile belgiene au confiscat o cantitate record de droguri în 2019

Pe de altă parte, şeful guvernului de la Sofia a mai arătat că speră în sprijinul SUA pentru primirea Bulgariei în OECD.

În aceeaşi reuniune, Matthew Boyse a afirmat că Bulgaria este un lider regional, care şi-a demonstrat hotărârea de a-şi moderniza forţele armate prin achiziţia de avioane F-16. Statele Unite vor ca Bulgaria să devină un adevărat hub în domeniul gazelor, a mai spus oficialul american.

Tags: Boiko BorisovBulgariaeuropaHerro MustafaholocaustMatthew Boyse
Categorii: Sinteze