Energia regenerabilă a devenit o mină de aur pentru investitorii în companiile europene de utilităţi

Publicat:

Acţiunile companiei austriece Verbund AG au înregistrat cele mai bune performanţe în indexul companiilor europene de utilităţi, dovadă a beneficiilor investiţiilor în companiile de energie regenerabilă, transmite Bloomberg, scrie agerpres.

Valoarea acţiunilor Verbund AG s-a triplat în 2018, devansând toate celelalte 27 de companii incluse în indicele STOXX 600 Utilities Index. Compania austriacă şi-a construit afacerile pe o strategie foarte simplă, dar foarte profitabilă: să cumpere energie electrică ieftină noaptea, pe care să o utilizeze pentru a pompa apă în sus, în Alpi, pe care să o elibereze pentru a produce energie hidroelectrică în timpul zilei, când preţurile sunt mai mari.


Citește și : Lavrov: Rusia aşteaptă clarificări din partea SUA cu privire la anunţata lor retragere din Siria

Alte companii europene de utilităţi cu creşteri mari la bursă sunt grupul danez Orsted A/S, care, în câţiva ani, s-a transformat din compania naţională de petrol şi gaze într-o companie specializată în construcţia de turbine eoliene offshore, precum şi producătorii de electricitate care nu folosesc combustibili fosili Electricite de France SA şi Fortum Oyj (Finlanda), ale căror acţiuni au crescut cu 30%, respectiv 15%.

Unul dintre motivele pentru care aceste companii au avut rezultate atât de bune la bursă este că nu trebuie să plătească pentru certificatele de emisii, un gen de obligaţiuni al căror preţ a crescut cu 204% în acest an.

“Producătorii de energie verde sunt bine plasaţi pentru a genera profituri şi randamente pe termen lung pentru acţionari pe fondul creşterii preţurilor la emisiile de CO2 şi al oportunităţilor de creştere în Europa şi peste hotare. În plus, aceste companii nu trebuie să îşi bată capul cu active vechi din domeniul cărbunelui şi gazelor naturale”, a declarat Elchin Mammadov, analist la Bloomberg Intelligence.

La polul opus, acţiunile cu cele mai slabe performanţe sunt cele ale companiei Rubis SCA, o societate franceză specializată în stocarea şi distribuţia de petrol, GPL şi produse chimice. Acţiunile acestei companii au scăzut după ce turbulenţele politice din Haiti i-au afectat activităţile de distribuţie de carburanţi, iar activităţile de stocare din Franţa şi Turcia au fost afectate de întârzieri din cauza evoluţiilor meteo nefavorabile.

Citește și : Un gard de circa 60 de kilometri a fost construit la frontiera dintre Ucraina și Peninsula Crimeea

O altă companie de utilităţi cu performanţe slabe la bursă este grupul Suez, ale cărui acţiuni au scăzut cu 22%. Aceste titluri au fost afectate de o avertizare de profit emisă în luna ianuarie şi în decembrie au primit o nouă lovitură după ce principalul acţionar, Engie SA, a anunţat că îşi păstrează participaţia de 32% la Suez, punând capăt speculaţiilor că ar putea prelua această companie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.