X

Energocom anunță ce cantitate de gaz a cumpărat pentru sezonul rece 2023-2024

Energocom anunță ce cantitate de gaz a cumpărat pentru sezonul rece 2023-2024

Energocom a cumpărat pentru sezonul rece 2023-2024 aproximativ 600 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Întreprinderea de stat a comunicat astăzi că achizițiile s-au făcut în lunile iunie – octombrie ale anului trecut, iar prețul mediu a fost de 410 dolari per mia de metri cubi.

Asta ar însemna că gazul cumpărat de stat și transmis ulterior companiei Moldovagaz pentru a fi furnizat consumatorilor a costat aproximativ 246 de milioane de dolari. Pentru achiziții a fost folosit inclsiv împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, potrivit jurnaltv.md.

Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

Gazele naturale au fost cumpărate de la nouă companii din România, Grecia, Ungaria, Polonia, Elveția și Austria. Prețul de achiziție de 410 dolari plătit pentru gaze include costurile de transport, iar în cazul gazelor din depozite – și costurile de transportare și injectare.

VICTOR BÂNZARI, directorul interimar al Energocom: “Ca și în cazul licitațiilor din anul precedent, deciziile despre momentul achizițiilor și prețurile au fost ghidate de aspecte precum prețul de referință la hub-ul de gaze naturale din Țările de Jos, faptul că unii operatori de transport, datorită fluxului redus de gaze pe perioada sezonului cald, au un tarif de transport mai mic față de cel din perioada sezonului rece și s-a ținut cont de disponibilitatea capacităților de transport.”

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

Potrivit responsabililor de la Energocom, organizarea licitațiilor pentru achiziția gazelor naturale a respectat standardele ridicate de transparență și concurență. În luna decembrie, Moldovagaz a procurat gaze de la Gazprom la un preț de 785 de dolari pentru o mie de metri cubi. Îngtreg volumul de gaze procurat de la concernul rus este furnizat regiunii transnistrene.

 

Tags: Energocomgaze
Economie