Entitatea concepută de UE care ar urma să cumpere petrol din Iran, blocată de un dezacord între statele membre

Publicat:

Entitatea concepută de Uniunea Europeană pentru a continua să cumpere petrol din Iran în pofida sancţiunilor americane este gata, dar lansarea sa este blocată de un dezacord între statele membre privind mesajul care să fie adresat Teheranului, relatează luni AFP, citând surse diplomatice europene, potrivit agerpres.

Entitatea va fi înregistrată în Franţa şi va avea o conducere germană, potrivit aceloraşi surse.


Citește și : Premierul libian spune că ţara sa face „tot posibilul” pentru a ameliora situaţia umanitară în taberele de migranţi

Primele sale fonduri vor fi furnizate de Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei ţări UE semnatare ale acordului nuclear încheiat cu Teheranul în 2015.

“Nu a fost încă înregistrată, dar suntem foarte aproape de deschiderea sa”, a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas, cu prilejul unei reuniuni la Bruxelles organizate de omologul său belgian Didier Reynders.

Entitatea este o creaţie interguvernamentală, dar obiectivul este ca aceasta să fie sprijinită de UE în cadrul unor concluzii ale Consiliului privind Iranul.

În textul acestor concluzii, cei 28 salută respectarea de către Iran a angajamentelor prevăzute în tratatul privind denuclearizarea din 2015 şi semnat de cele trei ţări din UE, China, Rusia şi SUA, care însă l-au denunţat ulterior.

Europenii se îngrijorează însă din cauza programului pentru rachete de rază lungă de acţiune dezvoltat de Iran precum şi de activităţile sale din regiune, în special în conflictele din Siria şi Yemen. De asemenea, ei denunţă atentatele împotriva opoziţiei iraniene din Europa.

Citește și : Trump a evocat posibilitatea lansării unei invazii militare în Venezuela, afirmă un senator american

Mesajul adresat Teheranului este destul de ferm, dar el suscită rezerve, susţin surse diplomatice citate de AFP. Italia şi Spania au blocat luni adoptarea sa şi opoziţia lor ar putea duce la amânarea tuturor deciziilor la viitorul Consiliu de miniştri al UE de pe 12 februarie, cu excepţia situaţiei în care Franţa, Germania şi Marea Britanie decid să retragă constituirea acestei entităţi din concluzii şi să o anunţe separat.

Entitatea în cauză, numită “Special Purpose Vehicule”, va gestiona banii vărsaţi pentru achiziţii de petrol şi va permite reglarea achiziţiilor iraniene în UE, pe modelul unei camere de compensare. Bunurile vândute de UE ar urma să nu intre în zona sancţiunilor americane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.