X

Episcopul Ioan Moșneguțu, despre pretinsele pelerinajele care ar fi finanțate de Ilan Șor: ‘Eu am rămas profund indignat’

Episcopul Ioan Moșneguțu, despre pretinsele pelerinajele care ar fi finanțate de Ilan Șor: ‘Eu am rămas profund indignat’

Episcopul Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei, respinge informațiile apărute în presă conform cărora ar fi avut intenția de a participa la pretinse pelerinaje în Federația Rusă, care ar fi finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor.

Moșneguțu a declarat pentru Teleradio-Moldova că a fost „profund indignat” de aceste acuzații. Deși recunoaște că mai mulți preoți din țara noastră au efectuat sau efectuează pelerinaje în Federația Rusă, el spune că acestea nu sunt organizate de către Mitropolia Moldovei și că nu știe cine este organizatorul și finanțatorul, potrivit moldova1.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Da, se vehicula în presă. Eu am rămas profund indignat. Nu știu cine a alcătuit această listă. Nici nu știu cine a impus numele și prenumele meu în lista dată. Nu am avut intenția de a pleca și nici nu am plecat. Unii ziceau că m-am speriat, din care cauză nu am plecat, dar se poate foarte ușor de verificat că bilet nu a fost procurat pentru plecarea mea la Moscova și nici nu am avut această intenție. După cum vorbește toată lumea și după cum mărturisesc preoții care deja au efectuat acest pelerinaj, este vorba de pelerinaj”.

Întrebat cine finanțează aceste pelerinaje și dacă preoții urmează să se întâlnească, la Moscova, cu oligarhul fugar Ilan Șor, sancționat internațional pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova, Ioan Moșneguțu a calificat informația drept „o aberație”.

„Nu cred că se vor întâlni cu vreo persoană politică aflându-se în Federația Rusă. Am întrebat pe unii din cei care au fost în pelerinaje și au zis că nu au avut nicio întâlnire cu Ilan Șor sau cu alte persoane politice. (…) Nu știu câți preoți au plecat la Moscova, pentru că nu am fost la Aeroport, nu am coordonat lista. Nu cunosc când trebuie să se întoarcă”.

Amintim că portalul deschide.md scria pe 19 august că zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar urma să plece în pretinse pelerinaje în Federația Rusă, finanțate de Ilan Șor. La întoarcere, clericii ar urma să primească promisiuni financiare și carduri bancare MIR emise de Promsviazbank, aflată sub sancțiuni internaționale. Doar astăzi, la Moscova, cu escală prin Istanbul, ar fi trebuit să zboare 24 de preoți din Soroca și Florești.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Jurnaliștii Teleradio-Moldova au surprins, în această dimineață, pe Aeroportul Internațional Chișinău, mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei. Clericii au refuzat să dezvăluie destinația, scopul, sursa de finanțare a călătoriilor sau să facă alte declarații pentru presă. 

Tags: Federatia RusaIoan MoșneguțuMoldovapelerinaj
Cultură și Media