X

Episcopul Marchel, acuzat de implicare politică în sprijinul candidatei Victoria Furtună

Episcopul Marchel, acuzat de implicare politică în sprijinul candidatei Victoria Furtună

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a stârnit controverse după ce s-a angajat deschis să facă campanie electorală pentru candidata la funcția de președinte, Victoria Furtună. La un sobor preoțesc desfășurat la Catedrala Eparhială din Bălți, episcopul a îndemnat credincioșii să o susțină pe Furtună, în ciuda faptului că, conform legislației, biserica ar trebui să rămână separată de stat și apolitică, potrivit nordnews.md

„Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i mulțumim, să-i dorim la mai mult și la mai mare. Este capabilă să promoveze legi creștine,” a afirmat Marchel, subliniind rolul important pe care îl vede pentru Victoria Furtună în conducerea țării.

Victoria Furtună este considerată de mulți analiști politici ca fiind un posibil candidat mascat al lui Ilan Șor la președinție, iar susținerea ei ar veni și din partea autorităților separatiste din Transnistria, cu care aceasta a exprimat public poziții în favoarea propagandei rusești.

Discursul episcopului a fost completat de Denis Roșca, o persoană de încredere a candidatei, care a oferit o „lecție de istorie” plină de date eronate, promovând mesaje anti-Uniunea Europeană și contestând referendumurile de aderare la UE. Această implicare a episcopului Marchel contravine recomandărilor recente ale Mitropoliei Moldovei, care au condamnat ferm participarea clericilor în activități politice.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Ioan Moșneguțu, a subliniat că „nu avem binecuvântarea de a participa la exerciții politice sau de a face propagandă electorală.

Prim-ministrul Dorin Recean a reacționat la aceste evenimente, afirmând că biserica ar trebui să se concentreze pe îngrijirea sufletelor oamenilor, nu pe implicarea în politic, subliniind separarea dintre biserică și stat.

Această situație a generat îngrijorări în rândul societății civile și al organizațiilor care militează pentru independența instituțiilor ecleziastice de politica de stat, într-un context în care libertatea de exprimare și respectarea drepturilor omului sunt din ce în ce mai discutate în Republica Moldova.

Tags: acuzatEpiscopul Marchelimplicarepolitică
Categorii: PoliticăȘtirile zilei