X

ERC vine cu precizări după demisia lui Mauro Ferrari

Consiliul European de Cercetare (ERC) precizează într-o declaraţie publicată miercuri că demisia în aceeaşi zi a preşedintelui său Mauro Ferrari a intervenit în urma unui vot de neîncredere din partea membrilor acestuia, transmite agerpres.

”Toţi cei 19 membri activi ai Consiliului European de Cercetare (ERC) au solicitat în mod individual şi în unanimitate la 27 martie ca Mauro Ferrari să demisioneze din funcţia de preşedinte al ERC”, se spune în declaraţia publicată pe site-ul Consiliului.

Citește și: A doua zi consecutiv cu aproape 2000 de decese în SUA

Votul de neîncredere, exprimat unanim, în scris, a fost dat după ce s-a constatat că, în timpul mandatului său de trei luni, profesorul Ferrari a arătat o totală lipsă de apreciere şi de implicare în activitatea Consiliului, nu a participat la multe întâlniri importante, a petrecut mult timp în Statele Unite şi nu a apărat programul şi misiunea ERC atunci când l-a reprezentat, explică ERC.

”Deşi şi-a exprimat susţinerea pentru munca ERC în declaraţiile publice, propunerile pe care le-a făcut Consiliului de cercetare nu reflectau această poziţie” şi, în plus, nu a înţeles rolul ERC în cadrul Programului de cercetare şi inovare al UE Orizont 2020. Potrivit declaraţiei, Ferrari s-a implicat în schimb în alte activităţi care s-au dovedit a avea prioritate în faţa angajamentului său faţă de ERC şi care s-au dovedit a fi incompatibile cu mandatul de preşedinte al Consiliului.

În legătură cu motivul invocat de Mauro Ferrari în demisia sa – faptul că ERC nu a susţinut propunerea sa de finanţare a unui amplu program ştiinţific de combatere a coronavirusului -, ERC precizează că acest lucru nu ţinea de competenţa sa.

”Pentru a aborda acest punct în mod specific, nu am susţinut o iniţiativă specială, deoarece aceasta nu este competenţa noastră, iar Direcţia Generală de Cercetare şi Inovare a Comisiei (Europene), cu care suntem conectaţi, a fost deja foarte activă în dezvoltarea de noi programe de susţinere a acestei cercetări prin canalele adecvate”, explică ECR.

Citește și: Australienii blocaţi în America și în Africa de Sud vor fi repatriați

Mauro Ferrari devenise la 1 ianuarie preşedintele Consiliului European de Cercetare (ERC) pentru un mandat de patru ani.

ERC a fost creat în 2007 pentru a finanţa oameni de ştiinţă europeni de top, iar în 2018 a avut un buget de 1,86 miliarde de euro. Instituţia oferă granturi pentru proiecte propuse de experţi, şi nu urmăreşte directive politice, conform paginii sale de internet.

Tags: Consiliul European de Cercetare (ERC)demisieMauro Ferrari
Categorii: Diaspora