X

Erdogan a discutat cu regele Arabiei Suadite despre dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat duminică cu regele Salman al Arabiei Saudite despre dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, informează presa locală, preluată de DPA, potrivit agerpres.

Într-o convorbire telefonică cu suveranul saudit, Erdogan a insistat asupra importanţei unui grup de lucru comun pentru elucidarea cazului, a dezvăluit o sursă din cadrul preşedinţiei turce, citată de agenţia Anadolu sub rezerva anonimatului.

Citeşte şi: Cod roşu de vreme severă în Franţa. Cel puţin cinci oameni au murit – VIDEO

Regele Salman i-a mulţumit preşedintelui turc pentru iniţiativa creării grupului de lucru şi a afirmat că nimeni nu va “submina tăria” relaţiilor bilaterale.

Khashoggi, un critic notoriu al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, nu a mai fost văzut din 2 octombrie, când a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Ankara, pentru formalităţi legate de căsătoria cu logodnica sa turcoaică. El avea reşedinţa în SUA şi scria editoriale pentru ziarul Washington Post.

Citeşte şi: CSU suferă o înfrângere istorică în Bavaria

Autorităţile turce au declarat presei că după opinia lor ziaristul a fost ucis în consulat, acuzaţie negată de guvernul de la Riyad.

Duminică, miniştrii de externe ai Regatului Unit, Franţei şi Germaniei au dat publicităţii o declaraţie comună prin care cer o “anchetă credibilă” privind dispariţia lui Khashoggi. Anterior, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat cu “sancţiuni severe” dacă se dovedeşte că jurnalistul a fost ucis de compatrioţii săi. Arabia Saudită a replicat avertizând că orice acţiune legată de acest caz va fi urmată de o reacţie mai puternică şi a atenţionat asupra posibilelor consecinţe pentru economia mondială. 

Tags: Arabia sauditaJamal KhashoggiRecep Tayyip ErdoganRegele Salmanturcia
Categorii: Sinteze