X

Erdogan acuză autoritățile egiptene de moartea lui Morsi: El a fost ucis şi nu a murit din cauze naturale

Şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi “a fost ucis”, imputând responsabilitatea morţii acestuia autorităţilor egiptene, informează AFP, scrie agerpres.

“La tribunal, el a stat chircit pe jos timp ce 20 de minute. Autorităţile nu au făcut nimic pentru a-i veni în ajutor. El a fost ucis şi nu a murit din cauze naturale”, a declarat Erdogan în timpul unei întâlniri electorale la Istanbul.

Citește și : Zece pescari malaezieni au fost răpiţi de islamiştii Abu Sayyaf

Erdogan a afirmat că va face totul pentru a-i aduce pe responsabilii egipteni “în faţa tribunalelor internaţionale”.

Provenit, la fel ca Morsi, din mişcarea islamistă, Erdogan l-a calificat pe acesta drept “martir” după anunţarea decesului său, luni, şi i-a acuzat pe “tiranii” aflaţi la putere în Egipt că sunt responsabili de moartea lui, o aluzie la preşedintele Abdel Fattah al-Sissi.

Mohamed Morsi, decedat după o audiere la tribunal, a fost înhumat marţi la Cairo, în cadrul unei ceremonii foarte discrete şi sub înaltă supraveghere, după ce stătuse închis vreme de şase ani în spatele gratiilor.

Citește și : Preşedintele iranian acuză SUA de ‘crime împotriva umanităţii’

Relaţiile dintre Turcia şi Egipt sunt aproape inexistente după ce armata egipteană, condusă pe atunci de Abdel Fattah al-Sissi, l-a înlăturat de la putere pe Morsi.

Erdogan şi alte mii de persoane au participat marţi la rugăciunile funerare în memoria lui Morsi, la Istanbul.

Tags: Abdel Fattah al-SissiCairoegiptIstanbulMohamed MorsiRecep Tayyip Erdogan
Categorii: Sinteze