Erdogan: Anumite ‘campanii de defăimare’ pe social media sunt egale cu un ‘atac terorist’

Publicat:

Anumite “campanii de defăimare” pe social media sunt egale cu un “atac terorist”, a declarat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după ce a intrat în vigoare o lege care impune pedepse cu închisoarea pentru răspândirea a ceea ce autorităţile consideră ştiri false, relatează DPA, potrivit agerpres.

“Campaniile de minciuni şi defăimare care vizează interesele ţării noastre, valorile naţiunii noastre, dreptul la viaţa privată a poporului nostru sunt un soi de atac terorist”, le-a spus Erdogan membrilor partidului său la Ankara.


Citește și : UK, SUA şi Franţa vor ridica la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei

Noua lege privind dezinformarea, adoptată de parlament săptămâna trecută, prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru răspândirea de “informaţii false” despre securitatea şi ordinea publică a ţării.

Partidele de opoziţie şi grupurile care militează pentru respectarea drepturilor omului au avertizat că legea va duce la o creştere a cenzurii şi la reducerea la tăcere a criticilor înainte de alegerile generale cruciale de anul viitor.

Sentinţa cu închisoarea poate fi mărită cu jumătate dacă informaţia este diseminată prin conturi anonime sau în timpul apartenenţei la un grup interzis.

Social media a devenit o sursă de “calomnie, ameninţări, şantaj şi pericole” împotriva indivizilor şi a instituţiilor, a argumentat Erdogan, adăugând că legea era o “necesitate urgentă” pentru a combate “dezinformarea”.

Ţările europene, precum şi SUA, impun şi ele măsuri similare, a mai spus liderul turc.

Marţi, principalul partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a cerut Curţii Constituţionale să suspende cel mai criticat articol din lege, 29, privitor la condamnarea la închisoare.

Legea privind dezinformarea întăreşte controlul lui Erdogan asupra internetului, unul dintre puţinele domenii unde regimul său de 20 de ani nu are încă un control, deplin, notează DPA.

Citește și : Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

De asemenea, aceasta stipulează că firmele din domeniu precum Twitter trebuie să împărtăşească datele utilizatorilor cu autorităţile, ori în caz contrar să fie amendate sau blocate.

Reporteri fără Frontiere clasează Turcia pe locul al 149-lea din 180 de ţări din punctul de vedere al libertăţii presei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.