X

Erdogan către UE: Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina

Preşedintele Recep Tayip Erdogan a cerut marţi Uniunii Europene să trateze ţara sa, Turcia, la fel cum o face cu Ucraina, fără să aştepte ca ea să fie “lovită de război”, notează France Presse, potrivit agerpres

“Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina”, a sugerat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani.

Citește și:  Kremlinul îl somează pe Zelenski: ‘Depuneţi armele şi nu vor mai fi victime!’

Referindu-se la situaţia din Ucraina şi la cererea Kievului de aderare la UE, preşedintele Erdogan a remarcat: “Îl aplaudăm pe (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski în Parlamentul European: foarte bine. Deci era nevoie de o catastrofă pentru asta (…). Dar Turcia nu va aştepta o catastrofă”.

“Apreciem eforturile de a aduce Ucraina în UE. Dar le spun membrilor UE: mă întreb ce vă mai îngrijorează înainte de a integra Turcia în UE?”.

Reamintind că ţara sa este deja membră a NATO, el a pus de asemenea întrebarea: “De ce nu oferiţi Turciei echipamentul militar necesar?”.

“Veţi pune Turcia pe agendă când va fi un război împotriva ei?”, s-a mai întrebat preşedintele turc.

Turcia este candidată la aderarea la UE din 1987, aminteşte AFP.

După ani de diferende, numeroase dispute cu privire în special la estul Mediteranei şi o atitudine considerată agresivă faţă de Grecia şi Cipru, şeful statului turc încearcă de câteva luni să relanseze relaţiile cu partenerii europeni.

Citește și : Volodimir Zelenski: Atacurile de la Harkov sunt TERORISM de STAT!

În războiul dintre Rusia şi Ucraina, Erdogan, un aliat al Kievului în timp ce îşi menajează relaţiile cu Moscova, a criticat săptămâna trecută UE şi NATO pentru o “lipsă de acţiune decisivă”.

Cu toate acestea, el se află în tabăra “aliaţilor” occidentali şi a considerat “inacceptabilă” invadarea Ucrainei de către trupele ruse.

El a lansat de asemenea un nou apel pentru încetarea focului, marţi seară, în timpul conferinţei de presă.

Tags: KosovorazboiRecep Tayip ErdoganturciaucrainaVjosa Osmani
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina