Erdogan cere ‘acţiuni concrete’ pentru a preveni o ‘catastrofă umanitară’ în Idlib

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut “acţiuni concrete” pentru a împiedica o “catastrofă umanitară” în provincia rebelă siriană Idlib, într-o discuţie la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel, a anunţat vineri preşedinţia de la Ankara, potrivit AFP, transmite și agerpres.

Preşedintele Erdogan “a subliniat necesitatea de a stopa agresiunea comisă de regim şi de susţinătorii săi la Idlib şi a insistat asupra importanţei unor acţiuni concrete pentru a împiedica o criză umanitară”, a precizat preşedinţia turcă într-un comunicat.


Citeşte şi: Ultimele cifre ale epidemiei de coronavirus în China

Joi, biroul cancelarului german a anunţat că Merkel şi Macron şi-au exprimat “îngrijorarea” în privinţa “situaţiei umanitare catastrofale” în provincia Idlib, într-o discuţie la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, a căruia ţară este principalul susţinător al regimului de la Damasc.

Cancelarul german şi preşedintele francez “şi-au exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Putin şi cu preşedintele turc Erdogan pentru a găsi o soluţie politică la criză”, a adăugat cancelaria germană.

Preşedinţia turcă nu a evocat în comunicatul său posibila organizare a unui astfel de summit în patru.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri presei că “este în discuţie posibilitatea organizării unui summit”.

“Nu există încă o decizie clară pe acest subiect. Dacă cei patru lideri vor considera necesar, atunci nu excludem posibilitatea de a organiza o astfel de întâlnire”, a adăugat el.

Turcia a anunţat joi că doi dintre soldaţii săi au fost ucişi în nord-vestul Siriei de un atac aerian atribuit regimului sirian, ridicând la 16 numărul militarilor turci ucişi în această regiune de la începutul lunii februarie.

Citeşte şi: Un american a fost EXECUTAT pe scaunul electric

Regiunea Idlib face obiectul unui acord de “detensionare” între Ankara şi Moscova, însă acesta nu a mai fost respectat în ultimele săptămâni.

În jur de 900.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fugit de la începutul lui decembrie din calea ofensivei desfăşurate de regimul lui Bashar al-Assad şi de Moscova în regiunea Idlib şi împrejurimi, a raportat ONU. Niciodată Siria, aflată în război din 2011, nu a cunoscut un asemenea exod într-o perioadă atât de scurtă.

Ofensiva de la Damasc a provocat o criză deschisă cu Turcia, care susţine anumite grupări insurgente în regiunea Idlib.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.