X

Erdogan cere Rusiei să înceteze imediat operaţiunea militară din Ucraina; nu confirmă închiderea Strâmtorii Bosfor

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Rusiei să înceteze imediat operaţiunea militară din Ucraina şi a anunţat că depune eforturi pentru un armistiţiu, dar Ankara nu a confirmat afirmaţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, privind închiderea Strâmtorii Bosfor , informează mediafax.

Recep Tayyip Erdogan a discutat sâmbătă cu Volodimir Zelenski şi i-a dat asigurări că depune eforturi pentru lansarea negocierilor în sensul unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina. “Depunem toate eforturile pentru a evita noi pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, citat de cotidianul Le Monde. De asemenea, Recep Erdogan a denunţat apelul preşedintelui rus, Vladimir Putin, adresat militarilor ucraineni, de a înlătura Administraţia de la Kiev.

Citește și: O rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din centrul Kievului

Volodimir Zelenski a cerut Turciei să închidă tranzitul navelor militare prin Strâmtoarea Bosfor, între Marea Mediterană şi Marea Neagră. Zelenski a mulţumit Turciei pentru acceptarea cererii.

Însă ministrul turc de Externe, Mevlut Çavusoglu, a declarat sâmbătă, conform postului turc T24, că Ankara va implementa “în totalitate Convenţia Montreux” în această perioadă “critică” şi că “analizează” cererea Ucrainei. Şeful diplomaţiei turce a declarat că situaţia actuală nu este definită formal, în documente internaţionale, ca fiind “război”, deşi practic acest lucru se întâmplă, dar a explicat că prevederile stricte ale Convenţiei Montreux privind blocarea Strâmtorii Bosfor se aplică doar în caz de situaţie de “război” definită prin documente internaţionale. El a argumentat că nici măcar NATO nu a catalogat actuala situaţie ca fiind “război” în documentele oficiale. În plus, Mevlüt Çavusoglu a explicat că, oricum, şi în cazul blocării Strâmtorii Bosfor, Rusia, care este stat riveran al Mării Negre, ar avea dreptul să îşi returneze navele militare la propriile baze.

Citește și : O coloană de circa o sută de blindate ruseşti avansează în direcţia Kievului din regiunea Vişgorod

La rândul său, Rusia a anunţat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că nu a fost informată despre nicio închidere a Strâmtorii Bosfor de către Turcia. Un oficial guvernamental turc a declarat, potrivit cotidianului The Guardian, că deocamdată Ankara nu a luat nicio decizie. Administraţia de la Ankara urmează să facă un anunţ formal despre această decizie după analizarea situaţiei.

Mevlut Çavusoglu a discutat sâmbătă prin telefon cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre organizarea potenţialelor negocieri între Moscova şi Kiev.

Tags: ankaraBosforrusiaturciaucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina