X

Erdogan cere sprijinul concret al NATO în conflictul din Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut luni Alianţei Nord-Atlantice ”sprijinul său concret” în conflictul din Siria, transmite AFP, scrie agerpres.

”Aşteptăm un sprijin concret din partea tuturor aliaţilor noştri. NATO este într-un proces critic în care ea trebuie în mod clar să-şi demonstreze solidaritatea Alianţei” cu Turcia, a declarat liderul turc după o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfăşurată la Bruxelles.

Citește și : OMS: Ameninţarea unei pandemii cu noul coronavirus a devenit foarte reală

Ankara doreşte ca NATO să aplice integral deciziile luate între 2012 şi 2015 de a sprijini apărarea aeriană turcă, a explicat Erdogan.

Vizita şefului statului turc la Bruxelles intervine după decizia sa de a deschide frontierele Turciei pentru trecerea migranţilor şi a refugiaţilor aflaţi pe teritoriul său, pentru a forţa ţările europene ”să-şi aducă sprijinul la soluţiile politice şi umanitare turce în Siria”.

Aproape un milion de persoane din provincia siriană Idlib, din nord-vestul Siriei, s-au îndreptat către frontiera turcă după o ofensivă a regimului sirian susţinută de aviaţia rusă, ceea ce pus Ankara sub presiune.

În Idlib, Turcia a pierdut doar în februarie peste 50 de soldaţi în atacurile comise de forţele armate siriene.

”Aliaţii noştri ar trebui să-şi arate solidaritatea cu ţara noastră fără discriminare şi fără a pune condiţii politice”, a insistat Erdogan.

Citește și : Sesiunea plenară a Parlamentului European a fost scurtată din cauza epidemiei de coronavirus

El a reproşat Greciei că o consideră pe Turcia vinovată pentru criza migranţilor.

În baza acordului din 2016 cu Uniunea Europeană, Ankara s-a angajat să stopeze valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra Uniunii Europene pentru a susţine Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat în urmă cu zece zile deschiderea frontierelor către Europa pentru cei aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

Tags: bruxellesJens StoltenbergNATORecep Tayyip Erdogansiriaturcia
Categorii: Diaspora