Erdogan cere Uniunii Europene să relanseze negocierile de aderare cu Turcia

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut marţi Uniunii Europene să relanseze negocierile de aderare cu Ankara, transmite AFP, potrivit agerpres.  

”Aşteptăm de la UE să deschidă rapid capitolele negocierilor de aderare şi să înceapă negocieri privind uniunea vamală fără a ceda în faţa unor calcule cinice”, a declarat Erdogan la finalul unei întrevederi, la Ankara, cu premierul olandez Mark Rutte.


Citește și : Contraspionajul ucrainean a dejucat o altă tentativă de asasinare a lui Zelenski

Afirmaţiile şefului statului turc, făcute în contextul războiului declanşat de liderul rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, permit Ankarei o revenire pe scena internaţională.

Negocierile privind o eventuală aderare a Turciei la UE, lansate în 2005, s-au împotmolit în ultimii ani din cauza tensiunilor cu Bruxellesul în mai multe domenii.

Comisia Europeană estima la finalul lui 2020 că şansele de aderare ale Turciei sunt ”într-un punct mort” din cauza deciziilor, contrare intereselor UE, luate de liderii turci. ”Turcia a continuat să se îndepărteze de Uniunea Europeană, cu un recul serios în domeniile statului de drept şi drepturilor fundamentale”, menţiona executivul UE într-un raport drastic.

Relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara s-au deteriorat masiv după tentativa de puci din Turcia din iulie 2016, care a fost urmată de o campanie de reprimare a disidenţilor şi a jurnaliştilor critici la adresa conducerii turce.

Liderii statelor UE se reunesc joi şi vineri, la Bruxelles, pentru un summit consacrat gestionării consecinţelor invadării Ucrainei de forţele ruse. De asemenea, un summit extraordinar al NATO este prevăzut să aibă loc joi, la Bruxelles.

Citește și : Japonia s-a supărat pe Rusia pentru ABANDONAREA tratativelor bilaterale de pace

Preşedintele Turciei a primit în ultimele nouă zile patru lideri din ţări membre UE şi NATO.

Turcia a făcut eforturi pentru a facilita o mediere între Moscova şi Kiev, dar a refuzat să se alinieze sancţiunilor occidentale care vizează Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.