X

Erdogan: Comunitatea internațională nu ar trebui să repete în Libia greșelile din Siria

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri, în cadrul unei întâlniri cu cancelarul german, Angela Merkel, că statele lumii nu ar trebui să repete în cazul războiului civil din Libia greșelile făcute în timpul conflictului din Siria, potrivit DPA, scrie agerpres.

De asemenea, Erdogan i-a mulțumit Angelei Merkel pentru organizarea unei conferințe de pace pe tema conflictului din Libia și a avertizat că succesul planului stabilit recent la Berlin depinde de modul în care acesta va fi implementat.

Citește și : EXPLOZIE puternică în Houston (VIDEO). Şoferii sunt sfătuiţi să evite zona!

Erdogan a făcut referire și la generalul libian Khalifa Haftar, pe care l-a descris ca fiind „un pucist”. El a spus despre Haftar că atacurile lansate de acesta la Tripoli arată că nu își dorește, de fapt, pace în Libia.

Liderul de la Ankara a adăugat că apelul la încetarea focului pe care l-a făcut împreună cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a pregătit terenul pentru conferința de la Berlin, iar planul convenit în capitala Germaniei este un „pas important” pentru stabilitatea Libiei. El a mai spus că o soluție rapidă pentru situația din Libia este esențială, pentru ca grupări precum Stat Islamic sau al-Qaida să nu câștige teren în această țară.

Turcia sprijină Guvernul recunoscut internațional al Libiei (GNA), iar în noiembrie a semnat un acord de cooperare militară și unul privind delimitarea frontierei maritime cu Guvernul premierului Fayez al-Serraj. Rusia, însă, sprijină forțele generalului Haftar, Armata Națională Libiană (LNA).

„Incidentele din Siria, Yemen, Irak și Libia au arătat încă o dată soarta comună a regiunii în care trăim”, a declarat Erdogan, care a adăugat că „atmosfera de haos din Libia va avea un impact asupra întregului bazin al Mediteranei dacă situația nu se va calma cât mai curând posibil”.

„Conflictul care are loc în Siria în ultimii nouă ani nu a afectat doar țările învecinate Siriei, cum suntem noi, ci întreaga Europă, în special Germania”, a adăugat Erdogan.

Citește și : Statele care au rămas în acordul nuclear vor avea o reuniune de conciliere cu Iranul

Tensiunile dintre Turcia și Uniunea Europeană au crescut în octombrie, după ce Ankara a lansat o operațiune în nord-estul Siriei.

Acordul semnat în 2016 între Turcia, care găzduiește 3,6 milioane de refugiați sirieni și Uniunea Europeană pentru limitarea numărului de sirieni care ajung în Europa este sub semnul întrebării în ultima perioadă. Erdogan s-a plâns în repetate rânduri că țara sa nu primește finanțarea promisă de Bruxelles pentru a putea face față numărului mare de refugiați și a amenințat că va „deschide porțile” pentru refugiații care vor să ajungă în Europa.

Tags: ErdoganFayez al-Serraj. RusialibiaLNAMerkelsiria
Categorii: Diaspora