Erdogan critică violențele din SUA: ‘O rușine pentru democrație’

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat vineri drept “o ruşine pentru democraţie” violenţele survenite miercuri la Capitoliu, în Washington, spunând că ele “au şocat întreaga lume”, relatează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

“Este o ruşine pentru democraţie. Sperăm că tranziţia spre (preşedintele ales Joe) Biden se va face calm la 20 ianuarie şi că SUA vor găsi astfel pacea”, a declarat Erdogan presei la Istanbul.


Citește și: Ucraina impune un lockdown mai strict: Școlile și restaurantele se ÎNCHID!

Preşedintele turc a încercat să aibă relaţii personale strânse cu Donald Trump din 2016.

El nu a ezitat totuşi să condamne vineri ce s-a întâmplat în ceea ce el a descris ca “aşa-numitul leagăn al democraţiei”.

“Acest proces din America, descris ca un aşa-numit leagăn al democraţiei, a şocat şi surprins întreaga lume. Ne-a surprins şi pe noi”, a declarat Erdogan.

El a transmis condoleanţe familiilor persoanelor care au murit în timpul acestor violenţe.

“Am văzut că republicanii şi democraţii sunt la fel”, a adăugat liderul de la Ankara.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington au avut de suferit după tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan, pentru care acesta l-a acuzat pe predicatorul Fethullah Gülen, fostul său aliat exilat în SUA a cărui extrădare a încercat fără succes să o obţină.

Citește și: Peste 4.000 de americani au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

Însă relaţiile bune dintre Erdogan şi Trump au contribuit la a proteja Turcia de sancţiuni în trecut şi a atenuat criticile Washingtonului asupra bilanţului mediocru al preşedintelui turc în privinţa drepturilor omului.

Ministerul turc de Externe a publicat miercuri o declaraţie mai puţin virulentă decât cea a şefului statului, cerând SUA “să depăşească această criză politică internă cu maturitate”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică....

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Istoria cu impunerea plății poliței de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor”

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Istoria cu impunerea plății poliței de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor” Ministrul Sănătății,...

Armata israeliană, în stare de alertă de teama unor atacuri, la împlinirea unui an de război în Gaza

Armata israeliană, în stare de alertă de teama unor atacuri, la împlinirea unui an de război în Gaza Armata israeliană este duminică în stare de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.