X

Erdogan face plângere penală împotriva unui prezentator TV

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus plângere penală pe lângă parchetul din Istanbul împotriva unui popular prezentator de televiziune care i-a criticat răspunsul la epidemia de COVID-19, informează marţi dpa, potrivit agerpres.

Erdogan a cerut să fie deschis doar penal împotriva lui Fatih Portakal pentru ‘declaraţii complet false şi manipulatoare’ în social media.

Citeşte şi: Cardinalul George Pell SCAPĂ de puşcărie

Erdogan îl acuză pe Fatih Portakal, gazda unui program difuzat de FOX TV la o oră de vârf, de insultă la adresa preşedintelui, o infracţiune pedepsită de lege cu până la 5 ani de închisoare.

Într-un tweet postat luni seară, Portakal a criticat o campanie de donaţii iniţiată de Erdogan în sprijinul luptei împotriva epidemiei.

Preşedintele a comparat această acţiune de solidaritate cu ordinele din timpul războiului de independenţă de la începutul anilor 1920, care au rezultat în confiscări de bunuri publice şi proprietăţi.

‘Mă întreb dacă vor cere de asemenea bani de la cei care au depozite sau economii … Din nefericire, nu pot spune că nu se va întâmpla asta’, a scris Portakal.

Citeşte şi: BoJo a fost transferat la terapie intensivă! Starea de sănătate a premierului britanic rămâne neschimbată

Agenţia turcă de reglementară bancară BDDK a înaintat, separat, o plângere împotriva lui Portakal, acuzându-l de ‘daune aduse reputaţiei’ băncilor.

Fatih Portakal a mai fost admonestat în trecut de Erdogan din cauza criticilor aduse politicilor guvernamentale. În 2018, autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului i-a suspendat timp de trei zile emisiunea după ce Portakal criticase presiunile asupra opoziţiei.

În Turcia, zeci de jurnalişti au fost trimişi în închisoare şi zeci de publicaţii închise, mai ales în urma represiunii declanşate de autorităţi după tentativa eşuată de puci din iulie 2016, aminteşte dpa.

Tags: BDDKcovid-19Fatih PortakalIstanbulRecep Tayyip Erdoganturcia
Categorii: Diaspora