Erdogan s-a întâlnit cu omologul său iranian la Ankara

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o întrevedere miercuri la Ankara cu omologul său iranian Hassan Rohani, înaintea unui summit cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, privind situaţia din Siria, relatează dpa, conform agerpres. 

Cele trei ţări, Rusia, Iran şi Turcia, conduc aşa-numitul proces de la Astana, care are ca obiectiv impunerea unei ‘zone de detensionare’ în Siria. În pofida acestor eforturi, toate trei ţările rămân profund implicate în războiul civil, cu forţe desfăşurate pe teren.


Citeşte şi: Autoarea atacului armat de la sediul YouTube s-a sinucis

Rusia şi Iranul susţin guvernul sirian, care a încheiat în această lună o campanie militară de preluare a controlului în regiunea Ghouta de Est, în apropiere de Damasc. Peste 1.600 de civili au fost ucişi în această ofensivă care a durat câteva săptămâni.

Turcia susţine opoziţia siriană. Forţe turce şi forţe aliate siriene au preluat în ultimele săptămâni controlul la Afrin, o enclavă cu populaţie majoritar kurdă, în nordul Siriei. Zeci de mii de persoane au fost strămutate.

Oficiali au afirmat că în cadrul summitului care va avea loc în cursul zilei de miercuri se va discuta problema ajutoarelor umanitare şi cea a unei noi constituţii a Siriei.

Erdogan şi Putin au avut convorbiri bilaterale marţi în cadrul cărora au fost abordate aspecte legate de aprofundarea cooperării economice şi militare. Cei doi lideri au participat la o ceremonie în cadrul căreia a fost turnată fundaţia pentru o centrală nucleară care va fi construită în cadrul unui parteneriat între cele două ţări, prima din Turcia.

Citeşte şi: HAOS pe Sydney Harbour Bridge. Vinovatul a fost arestat

Toate cele trei ţări au relaţii încordate cu Vestul, în contextul în care legăturile dintre ele se dezvoltă în pofida unor diferende puternice, în special în ceea ce priveşte soluţionarea crizei din Siria.

SUA, care sunt preocupate de apropierea Turciei, stat membru NATO, de Moscova, consideră că procesul Astana este un eşec, citând violenţele din Ghouta şi alte regiuni din Siria.

Washingtonul a provocat indignarea Ankarei cooperând cu o miliţie kurdă siriană în lupta împotriva grupării jihadiste Statului Islamic. Turcia consideră acea miliţie drept grupare teroristă. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.