X

Erdogan intenţionează să viziteze oraşul azer Şuşa în luna mai

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri că intenţionează să viziteze la jumătatea lunii mai oraşul azer Şuşa, recucerit de Baku în noiembrie în timpul conflictului cu Armenia în Nagorno-Karabah, relatează miercuri France Presse, potrivit agerpres

“Sper să merg la Şuşa după Bairamul de după Ramadan (sărbătoarea ce marchează sfârşitul lunii postului musulman) pentru a celebra acolo o nouă sărbătoare”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs. Această sărbătoare de trei zile cade anul acesta la mijlocul lunii mai.

Citește și : Kremlinul acuză Kievul că îşi doreşte reaprinderea conflictului din estul Ucrainei

Capturarea Şuşa a fost un moment de cotitură în conflictul din Nagorno-Karabah întrucât oraşul se află la doar cincisprezece kilometri de Stepanakert, capitala separatiştilor armeni, şi pe drumul principal ce leagă republica autoproclamată de Armenia, care o sprijină politic, economic şi militar, aminteşte AFP.

Pe lângă locaţia sa strategică, Şuşa este un simbol pentru azeri, care îl consideră un centru cultural important. Armenii îl consideră la rândul lor o parte din patrimoniul lor, în special catedrala sa.

Susţinut de Turcia, care i-a furnizat în special drone armate, Azerbaidjanul a provocat o înfrângere umilitoare Armeniei la sfârşitul a şase săptămâni de conflict.

Citește și : Guvernul belgian este OBLIGAT să ridice TOATE restricţiile antiepidemice

Republica autoproclamată, populată aproape exclusiv de armeni, continuă să existe, slăbită şi diminuată, fără ca statutul său să fie reglementat de acordul de încetare a focului negociat sub egida Moscovei, în timp ce soldaţi ruşi din forţele de menţinere a păcii au fost desfăşuraţi acolo.

În timpul războiului, Armenia a acuzat Turcia că este implicată direct în lupte, ceea ce Ankara neagă. Mai multe ţări au denunţat de asemenea trimiterea de combatanţi pro-turci veniţi din Siria alături de forţele azere.

Tags: armeniaBakuErdoganNagorno-KarabahRamadanŞuşa
Categorii: Diaspora