X

Erdogan lansează un apel pentru un summit Putin-al-Assad pentru a discuta ‘ameninţarea teroristă’ în nordul Siriei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat joi un apel pentru un summit comun cu preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele sirian Bashar al-Assad, pentru a discuta “ameninţarea teroristă” în nordul Siriei, printre altele, informează DPA, potrivit agerpres

O astfel de întâlnire ar fi primul contact oficial între liderii turci şi sirieni în peste un deceniu. Ankara a rupt relaţiile diplomatice cu Damascul la începutul războiului civil sirian în 2011, dar recent Turcia a cerut o apropiere.

Citește și : Partenerul Evei Kaili îşi recunoaşte implicarea în ‘Qatargate’ şi l-a identificat pe Panzieri drept ”creierul” operaţiunii

Summitul propus ar putea urma întâlnirilor dintre agenţiile de spionaj, miniştrii de externe şi cei ai apărării, a spus Erdogan, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu, cerând paşi “rapizi” în nordul Siriei.

Putin a salutat propunerea, a mai declarat Erdogan, fără a detalia abordarea părţii siriene.

De aproape o lună, Ankara a desfăşurat o ofensivă aeriană în nordul Siriei, zonă în mare parte controlată de miliţia kurzilor sirieni Unităţile Populare de Apărare (YPG).

Turcia consideră gruparea susţinută de SUA drept terorişti.

Erdogan l-a catalogat în trecut pe Assad drept “ucigaş”, dar recent şi-a arătat interesul de a-l întâlni personal.

Citește și :  Zelenski se opune participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice sub drapel neutru

 

După mai bine de 11 ani de război civil, Assad, susţinut de Rusia şi Iran, controlează aproximativ două treimi din ţară.

Turcia, care susţine miliţiile anti-Assad, controlează zone din nordul Siriei şi a anunţat că vrea să le extindă la o fâşie largă de graniţă.

Tags: ankarabashar al assadRecep Tayyip ErdoganVladimir Putin
Categorii: Sinteze