Erdogan mizează pe ‘bunele relaţii’ pe care le are cu Trump pentru a dezamorsa criza legată de achiziţia de sisteme antirachetă ruseşti

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că se va folosi de “bunele relaţii” pe care le are cu omologul său american Donald Trump pentru a dezamorsa criza dintre ţările lor cauzată de achiziţia de sisteme antirachetă ruseşti de către Ankara, informează AFP, potrivit agerpres.

Erdogan şi Trump urmează se întâlnească la sfârşitul lui iunie în Japonia, în marja summitului G20, la o lună de la expirarea ultimatumului pe care Washingtonul l-a adresat Ankarei pentru a renunţa la sistemele ruseşti de apărare antirachetă S-400, în caz contrar fiind posibil să impună sancţiuni împotriva Turciei.


Citește și : Putin evocă în mod indirect o eventuală eliberare a marinarilor ucraineni

În timpul unei rare întâlniri cu presa străină la Istanbul, Erdogan a insistat asupra bunelor sale relaţii cu Trump, făcând distincţie între acesta şi restul administraţiei sale şi estimând că această apropiere ar putea permite un deznodământ favorabil pentru acest dosar care otrăveşte relaţiile dintre cei doi membri ai NATO.

“Relaţiile noastre cu Trump sunt la un nivel pe care l-aş califica drept bun. Când există o problemă, se discută, se face diplomaţie telefonică”, a spus Erdogan. În timpul întrevederii din Japonia, “îi voi spune: consideraţi că a impune sancţiuni împotriva Turciei este convenabil? Sunt sigur că el nu crede asta”, a adăugat Erdogan.

La începutul lunii iunie, şeful Pentagonului la acel moment, Patrick Shanahan, a adresat o scrisoare omologului său turc, dând Turciei termen până la 31 iulie pentru a renunţa la achiziţionarea de sisteme antirachetă ruseşti S-400. Dacă până în 31 iulie Turcia nu renunţă la sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, piloţii turci care se antrenează în prezent în SUA pe avioane F-35 vor fi expulzaţi, conform Washingtonului.

Personalul turc al consorţiului internaţional care fabrică F-35 va fi înlocuit, iar contractele de subcontractare atribuite companiilor turce pentru fabricarea F-35 vor fi anulate la data respectivă, au mai avertizat SUA. Birourile consorţiului vor fi închise pentru personalul forţelor aeriene turce, iar cele patru avioane F-35 cumpărate deja de Turcia, dar care se află încă pe teritoriul SUA, nu vor mai fi livrate, a explicat săptămâna trecută Ellen Lord, ministrul adjunct al apărării SUA pentru achiziţii.

Citește și : Guvernul polonez intenţionează să ‘repolonizeze’ presa în următorul mandat (Jaroslaw Gowin)

În pofida avertismentelor americane, responsabilii turci, şi în primul rând preşedintele Recep Tayyip Erdogan, refuză să renunţe la achiziţionarea rachetelor ruseşti, care urmează să fie livrate în iulie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.