Erdogan a fost primit ca un adevărat SULTAN în sudul Serbiei, preponderent musulman

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost întâmpinat cu mult entuziasm, miercuri, cu prilejul vizitei la Novi Pazar, capitala regiunii Sandjak, cu majoritate musulmană, din sudul Serbiei, de unde s-a emigrat masiv spre Turcia după destrămarea violentă a fostei Iugoslavii, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Erdogan, care a întreprins o vizită de două zile în Serbia, speră, într-o perioadă de tensiuni sporite cu Uniunea Europeană şi cu SUA, să crească influenţa economică şi culturală a Turciei în Balcani, zonă aflată timp de secole în componenţa Imperiului Otoman.


‘Avem relaţii speciale cu această regiune. Fericirea voastră este fericirea noastră, durerea voastră este durerea noastră’, a afirmat Erdogan în faţa celor peste 10.000 de oameni adunaţi în faţa sediului primăriei. ‘Sandjak este cel mai mare pod care ne leagă cu fraţii noştri din Serbia’, a continuat preşedintele turc, avându-l alături pe omologul său sârb, Aleksandar Vucic.

Citeşte şi: Armata lui Bashar Al-Assad cucereşte noi teritorii ocupate de jihadiştii ISIS

Influenţa Turciei, care se consideră protectoarea istorică a musulmanilor în Balcani, este deja puternică în rândul musulmanilor din Bosnia, Albania şi Kosovo. În schimb, Serbia, majoritar ortodoxă, este în mod tradiţional mult mai apropiată de Rusia. Atât Belgradul, cât şi Ankara, care vor să adere la Uniunea Europeană, dar sunt frustrate de ritmul lent al progreselor, sunt însă dornice să amplifice schimburile comerciale bilaterale.

Potrivit lui Erdogan, Turcia va finanţa construirea unei şosele care să lege Sandjak de capitala Bosniei, Sarajevo, şi a unui pod în Novi Pazar.

Marţi, la Belgrad, el a promis investiţii economice în Balcani, inclusiv în proiectul unui gazoduct, şi a semnat cu Vucic acorduri de extindere a schimburilor comerciale.

La Novi Pazar, localnicii au agitat steaguri ale Turciei şi drapele ale comunităţii musulmane din Serbia, în culorile verde şi albastru, şi au intonat ‘Allahu Akbar’. Pe un mare banner, semnat ‘Nepoţi otomani’, se putea citi ‘Bine ai venit, Sultanule’.

‘Erdogan este liderul naţiunii noastre, Vucic este liderul statului nostru, pentru noi, musulmanii, este cea mai mare zi să-i avem pe amândoi aici’, a declarat Ismail Ismailovic, un agricultor în vârstă de 28 de ani din oraşul alăturat Tutin.

Citeşte şi: Trump sugerează ÎNCHIDEREA posturilor TV care-l critică. Vizate sunt CNN şi NBC

‘Ştiu că nu voi fi primit aici la fel de bine precum Erdogan. Dar măcar pot veni să spun că lucrez în interesul vostru’, a declarat la rândul său Vucic.

În acelaşi discurs, Erdogan a susţinut că adepţii clericului Fethullah Gülen – aflat în exil în SUA şi acuzat de Ankara că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 – că vor fi ‘eradicaţi’ din Balcani.

‘Vom eradica această bandă trădătoare denumită FETÖ din Balcani, la fel cum am făcut-o în ţara noastră’, a spus Erdogan, citat de cotidianul Hurryiet, preluat de agenţia bulgară Focus.

‘Unul din primii lideri care ne-au sprijinit în noaptea de 15 iulie a fost Vucic. Nu pot uita sprijinul lui Vucic după tentativa de puci’, a adăugat preşedintele Erdogan.

El a mai afirmat că popoarele din Balcani ‘plătesc preţul haosului’ pentru ciocnirile care ‘irup cu provocările puterilor externe’, şi a îndemnat acest popoare ‘să se unească’. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.