X

Erdogan, Putin, Merkel şi Macron se întâlnesc la Istanbul

Un summit axat pe Siria îi va reuni la 27 octombrie pe liderii turc, Recep Tayyip Erdogan, rus, Vladimir Putin, francez, Emmanuel Macron, şi german, Angela Merkel, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, relatează AFP, potrivit agerpres.

Reuniunea se va axa în special pe situaţia de la Idleb, ultimul mare bastion al opoziţiei în Siria, şi pe “procesul politic” menit să ducă la o reglementare a conflictului care devastează ţara din 2011, a precizat purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin.

Citeşte şi: Pentru Trump, situaţia e clară: ‘ Pare cert, Khashoggi e mort. Consecinţele vor fi severe!’ – VIDEO

La Paris, Palatul Elysée a confirmat prezenţa lui Macron la acest summit. “Franţa intenţionează în primul rând să favorizeze menţinerea armistiţiului în provincia Idleb pentru a evita o catastrofă umanitară şi un nou val masiv de refugiaţi şi lansarea efectivă a unui proces politic incluziv”, a declarat o sursă din cadrul preşedinţiei franceze. “Aceste două obiective se vor afla în centrul discuţiilor şefilor de stat şi de guvern”, a adăugat aceasta.

Rusia, aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, şi Turcia, susţinătoare a rebelilor, au parafat la 17 septembrie un acord privind instaurarea unei zone “demilitarizate” care separă teritoriile insurgenţilor de la Idleb de sectoarele învecinate controlate de Damasc.

Citeşte şi: Putin bagă-n sperieţi pe toată lumea: ‘ În caz de război nuclear, vom ajunge în Rai ca martiri; atacatorii vor pieri ca nişte păcătoşi!’

Termenul oficial pentru crearea acestei zone tampon s-a încheiat luni şi cele două ţări s-au arătat optimiste, chiar dacă în teren anumite dispoziţii ale acordului nu au fost respectate.

Cele două ţări le-au dat practic un termen suplimentar jihadiştilor din provincia Idleb pentru a părăsi zona demilitarizată.

Recep Tayyip Erdogan a spus în vară că un summit în patru este prevăzut pentru începutul lui septembrie, dar reuniunea nu a avut loc. Colaboratorii celor patru lideri s-au reunit în schimb la Istanbul pe 14 septembrie pentru a pregăti un viitor summit.

Tags: Angela MerkelEmmanuel MacronfrantagermaniaIstanbulRecep Tayyip ErdoganrusiasiriaturciaVladimir Putin
Categorii: Diaspora