Erdogan rămâne ferm în problema siriană: ‘Nu vom face nici cel mai mic pas înapoi!’

Publicat:

Turcia nu va face ‘nici cel mai mic pas înapoi’ la Idlib, regiune din nord-vestul Siriei, unde Ankara şi regimul de la Damasc se confruntă direct, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP, potrivit agerpres.

‘Nu vom face cel mai mic pas înapoi, vom respinge regimul (sirian) dincolo de frontierele pe care le-am stabilit’, a declarat Erdogan într-o întâlnire cu deputaţi ai partidului său AKP la Ankara.


Citeşte şi: Poliţiştii albi scot mai repede arma decât colegii lor de culoare

Preşedintele turc şi-a reiterat ultimatumul dat forţelor regimului sirian pe care le-a somat să se retragă pe anumite poziţii în regiunea Idlib până la sfârşitul lunii februarie, ameninţându-le că altfel le va forţa să facă aceasta.

Regimul lui Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia, desfăşoară din decembrie o ofensivă la Idlib, ultimul bastion al opoziţiei în Siria.

Pe lângă o gravă criză umanitară, avansarea forţelor siriene a provocat o criză cu Turcia, care sprijină grupările rebele şi ale cărei mai multe posturi militare sunt acum încercuite de forţele siriene.

‘Termenul pe care l-am dat regimului pentru a părăsi zonele unde posturile noastre de observare sunt încercuite se apropie de scadenţă. Suntem pe cale să planificăm eliberarea, într-un mod sau altul, a acestor posturi până la sfârşitul lunii februarie’, a avertizat Erdogan.

Citeşte şi: China anunţă cel mai mic bilanţ cotidian al deceselor provocate de coronavirus

Criza între Ankara şi Damasc a provocat de asemenea disensiuni între Turcia şi Rusia. Erdogan a subliniat miercuri că ‘cea mai mare problemă (a Turciei) la Idlib este că nu poate folosi spaţiul aerian’, controlat de Moscova. ‘Vom găsi în curând o soluţie şi pentru aceasta’, a adăugat preşedintele turc, fără alte precizări.

În urmă cu o zi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins apelurile la încetarea focului în regiunea siriană Idlib, apreciind că ar fi o ‘capitulare în faţa teroriştilor’, potrivit AFP. O astfel de încetare a focului ar echivala cu o ‘capitulare în faţa teroriştilor, ba chiar cu a-i răsplăti pentru activităţile lor’, a declarat Lavrov în faţa Consiliului pentru drepturile omului al ONU, cu sediul la Geneva.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.