Erdogan: Refuzul SUA de a trimite Turciei avioanele de luptă F-35 pe care le-a cumpărat ar fi un ‘jaf’ (presă)

Publicat:

Refuzul Statelor Unite de a trimite Turciei avioanele de luptă F-35 pe care le-a cumpărat ar fi un “jaf”, au relatat joi mass-media turce citând o declaraţie a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în legătură cu o dispută asupra achiziţionării de către Ankara a unui sistem rusesc de apărare antiaeriană, notează Reuters, potrivit agerpres.

Oficiali americani au declarat pentru Reuters că administraţia Trump încă intenţionează să impună sancţiuni Turciei şi să o scoată din programul F-35 dacă acest aliat din NATO achiziţionează sistemul rusesc S-400 de apărare antirachetă.


Citește și : Libia: Atac al forţelor mareşalului Haftar pe aeroportul din Tripoli – Zborurile au fost suspendate

“Dacă aveţi un client şi acest client efectuează plăţi ca un automat, cum puteţi să nu-i daţi bunurile acestui client? Aceasta s-ar numi un jaf”, a declarat Erdogan reporterilor citat de ziarul Hurriyet în timpul unei vizite în China.

El a spus că Turcia a plătit până acum 1,4 miliarde de dolari pentru F-35 şi că patru avioane au fost predate, în timp ce piloţi turci se duc în Statele Unite pentru instruire.

“Am încheiat un acord pentru a cumpăra 116 F-35. Nu suntem doar o piaţă, suntem de asemenea producători în comun. Noi producem unele părţi în Turcia”, a adăugat el.

După întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump weekendul trecut în Japonia pe marginea unui summit G20, Erdogan a declarat că Ankara ar fi cruţată de sancţiuni americane odată ce sistemul de apărare antiaeriană S-400 începe să sosească din Rusia în Turcia în următoarele zile.

Dacă Statele Unite elimină Turcia din programul F-35 şi impune sancţiuni acestui aliat din NATO, ar fi una dintre cele mai semnificative rupturi din istoria recentă a relaţiei dintre cele două ţări, notează Reuters.

Trump ar putea încă încerca să schimbe cursul căutând să amâne sancţiunile. O astfel de acţiune ar mulţumi Ankara, dar i-ar deranja pe unii dintre aliaţii lui Trump în Congres.

Citește și : Trump, acuzat că se folosește de sărbătoarea naţională americană în scop electoral

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.