Erdogan îl scoate ţap ispăşitor pe vinovatul de serviciu, Fethullah Gulen, pentru asasinarea ambasadorului rus la Ankara

Publicat:

Turcia a emis mandate de arestare împotriva clericului Fethullah Gulen şi a altor şapte persoane în legătură cu asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, în decembrie 2016, a relatat cotidianul Haberturk în ediţia de luni, cu o zi înaintea vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Turcia, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ambasadorul rus Andrei Karlov a fost împuşcat mortal de un poliţist care se afla în afara serviciului, cu prilejul deschiderii unei expoziţii la Ankara, în decembrie 2016. Agresorul a strigat ‘Allahu Akbar’ şi ‘Nu uitaţi de Alep!’, făcând referire, după toate aparenţele, la implicarea militară a Rusiei în Siria. El a fost împuşcat mortal de forţele de poliţie la locul incidentului.


Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut că în spatele asasinatului se află mişcarea lui Gulen, acuzaţie respinsă de acesta.

Potrivit Haberturk, cei opt împotriva cărora au fost emise mandate de arestare sunt acuzaţi că au ordonat asasinarea ambasadorului Karlov.

Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, mai este acuzat de regimul de la Ankara de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016.

Potrivit cotidianului Hurriyet, alte şapte persone, printre care trei poliţişti, au fost arestate până acum în legătură cu asasinarea diplomatului rus.

Asasinul era originar din Soke, din sud-vestul Turciei, regiune considerată una din cele mai secularizate din ţară.

Conform presei de la acea vreme, tatăl atacatorului a declarat că fiul său a început să-şi schimbe comportamentul după ce a intrat în academia de poliţie, devenind mai religios.

Şeful statului rus, Vladimir Putin, soseşte marţi într-o vizită de două zile în Turcia, unde se va întâlni cu omologul său turc Tayyip Erdogan şi cu preşedintele iranian Hassan Rouhani. Cele trei state sunt garantele negocierilor de pace de la Astana, care au instituit zone dezescaladare în Siria.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.